Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

OTROLIGT – Upptäck det oväntade förflutna

Foto: Livrustkammaren..
Foto: Livrustkammaren..

Helvetesmaskiner, piratprinsessor och uppstoppade bältdjur.. Utställningen Otroligt skildrar konstiga saker som alla bär på en spännande historia – några med koppling till vår tid. Det är uppseendeväckande, ofta makabra, föremål som skildrar hårresande historier om bl a mordförsök, tron på det övernaturliga och krigets hemskheter. Berättelser som vi sällan stöter på i historieböckerna.

– Livrustkammaren förknippas ofta med vackra påkostade dräkter och glittrande vagnar och stiligt dekorerade vapen och rustningar säger Jonas Lindwall, projektledare för utställningen. I Otroligt visas något helt annorlunda, där vi verkligen grävt i våra magasin. Min personliga favorit är Ture Bielkes maginnehåll. Bielke var i med i konspirationen mot Gustav III men hann ta gift innan han greps. Han obducerades och hans maginnehåll bevarades för eftervärlden i en liten burk, fortsätter Jonas.

Udda föremål har alltid förekommit i samlingarna. De speglar en annorlunda förställningsvärld, där t ex påstådda enhörningshorn samsas med uppstoppade djur och till och med kroppsdelar.

Otroligt är en familjeutställning som utmanar bilden av det förflutna och visar hur frågor om religion, geografi, teknik, biologi och historia har förändrats under århundradena. Mycket i det förflutna kan verka främmande idag, som magiska amuletter och hur omvärlden uppfattades. Mycket annat känns bekant; både robotar och armproteser fanns redan på 1600-talet.

Upptäck det otroligt olika och otroligt lika med en annan tid!

Invigningen – en familjedag den 19 september. Den visas fram till den 3 april 2016.

Källa: Livrustkammaren.