Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jämlikhet lönar sig: Sverige bland världens tio mest ”robusta” länder enligt stor KPMG-studie

Sverige är ett av de tio bästa länderna i världen när det gäller att kunna hantera stora förändringar, som t ex hot, ekonomiska kriser och katastrofer – men också långsiktiga förändringar såsom demografisk och teknisk utveckling.

Det visar KPMG:s globala förändringsindex, Change Readiness Index, CRI, som presenteras för tredje året i rad. Sverige hamnar på plats 9, tillsammans med övriga Skandinavien, Schweiz, Singapore, Nya Zeeland och Förenade Arabemiraten.

Årets CRI-rapport är framtagen i samarbete med Oxford Economics och är den enda globala studien i sitt slag. Studien bygger på omfattande datainsamling från 127 länder, baserat på tre breda indikatorer: näringslivskapacitet, regeringskapacitet och kapaciteten i civilsamhället.

Små inkomstklyftor ger goda förutsättningar

Begreppet ”inclusive growth”, inkluderande tillväxt, är centralt i rapporten och ett av skälen till att Sverige hamnar högt på listan: ekonomisk jämlikhet och små inkomstklyftor i samhället ger en bättre grund att stå på när stora omvälvande händelser inträffar.

– En trend från årets CRI-rapport är att högre rankade länder tenderar att ha en mer inkluderande ekonomi, medan höga inkomstskillnader tenderar att förknippas med låg förändringskapacitet. Det sänder ett tydligt budskap att politik som främjar inkluderande tillväxt kan hjälpa länderna att bli mer rustade att hantera oundvikliga förändringar, säger Timothy Stiles, Global ordförande för International Development Assistance Services (IDAS), på KPMG.

Andra förklaringar till Sveriges höga placering i rankingen är vårt starka civilsamhälle och att mycket stora grupper i samhället har tillgång till den nya tekniken – ett annat exempel på svensk jämlikhetssträvan.

– Civilsamhället i Sverige är starkt vilket kan vara en fördel inför de stora utmaningar Sverige och Europa står inför till exempel hög flyktinginvandring. Sverige är ett av de friaste länderna i världen, säger Timothy Stiles.

När det gäller andra framtida utmaningar för just Sverige är infrastruktur ett område där förbättringar kan göras, detta på grund av eftersatta investeringar sedan lång tid tillbaka. Behoven är stora inom t.ex. järnväg och miljonprogramsbebyggelse. Framåtblickade investeringsbehov är till exempel elektrifiering av fordon och klimatsmarta hus.

Mindre länder vinnare

I 2015 års CRI-rapport står det också klart att mindre och resurssvagare länder ofta klarar sig bättre än större ekonomier när det gäller just förändringskapacitet.

– 2015 års CRI visar att det inte finns några absoluta sanningar när det gäller förändringskapacitet. Ett lands välstånd är en bidragande faktor, men många länder kompenserar för lägre välstånd med robust styrning, en stark social grund och en positiv företagsmiljö, säger Stiles.

Rapporten är avsedd att användas av både den offentliga- och privata sektorn för att möjliggöra bättre politiska beslut och investeringar. Rapporten släpps precis som FN:s medlemsländer förbereder sig för att anta FN:s mål om hållbar utveckling i september.
– Svenskt näringsliv, svenskt bistånd och civilsamhällesorganisationer kan använda CRI som ett verktyg när de arbetar fram strategier för att etablera verksamhet eller designa insatser i komplexa miljöer, på land- eller regional nivå, säger Leif Waller, Partner IDAS på KPMG Sverige.

Listan på länder har utökats, Singapore i topp

Årets CRI-rapport har utökats till 127 länder från de 90 länder som ingick i studien 2013. Även i år toppar Singapore listan. Listans 20 första länder domineras i övrigt av Nord- och Västeuropa.

Ett antal låginkomstländer presterar bra i årets CRI-rapport vilket visar på fördelarna med en robust politik och effektiva investeringar för att kompensera för lägre nivåer av välstånd. Indien gjorde en av de starkaste förflyttningarna från 2013 års rapport (17 platser). Förflyttningen är främst en återspegling av ett mycket bättre företagsklimat.

En fördjupad bild av samhället

Vid bedömningen av förändringskapskapacitet mäter CRI tre olika pelare:

  • Företagskapacitet – ett lands affärsmiljö
  • Regeringskapacitet – inklusive skattemässiga, reglerings- och säkerhetsaspekter
  • Människors- och det civila samhällets kapacitet – det civila samhällets institutioner, inkluderande tillväxt, utbildning, hälsa och åtkomst till teknik

– CRI är utformad för att läsarna ska få en fördjupad bild av ett lands kapacitet och få en förståelse för varför vissa länder presterar bättre än andra, och vad som kan göras för att minska skillnaden mellan länderna. Att ändra förändringskapacitet är svårt och CRI möjliggör därför för regeringar, frivilligorganisationer och privata investerare att gå bortom rubriker, reda ut komplexiteten och slutligen fatta mer välgrundade beslut, säger Adrian Cooper, VD för Oxford Economics.

Om forskningen
Change Readiness Index omfattar 127 länder, av vilka 90 av länder omfattas av 2013 års CR. Den utökade urvalet av länder ger större möjlighet till jämförelse mellan olika regioner och inkomstnivåer. CRI är uppbyggt kring tre pelare (företagskapacitet, regeringskapacitet, människors- och det civila samhällets kapacitet), som indikerar ett lands underliggande förmåga att hantera förändringar. Forskare vid Oxford Economics har samlat in primär enkätdata från 1 270 landsexperter runt om i världen, som i kombination med en rik sekundär datauppsättning består av mer än 120 variabler. De är i sin tur grupperade i 73 sekundära dataindikatorer. Sekundära datakällor innefattar exempelvis, World Economic Forum, Världsbanken, Legatum Institute, Internationella valutafonden och FN. För fullständig information om pelarna, underindikatorer och viktning, primära enkätfrågor och sekundära datakällor, gå till: kpmg.com/changereadiness-methodology .

Källa: KPMG

KPMG erbjuder branschspecifika och kvalificerade tjänster inom revision, skatt och rådgivning.