Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lägre flyttskatt för högre rörlighet

Som en del i en kommande ny bostadspolitisk agenda föreslår Folkpartiet två reformer för att öka rörligheten på den svenska bostadsmarknaden.

Folkpartiet föreslår som en del i en kommande ny bostadspolitisk agenda två reformer för att öka rörligheten på den svenska bostadsmarknaden.

1. Avskaffat tak för uppskovsbelopp

Folkpartiet föreslår att taket för uppskov avskaffas. Det innebär att inbetalningen av reavinstskatten för de allra flesta kommer att kunna skjutas på framtiden och inte påverka möjligheten att köpa en ny bostad. Samtidigt som fastighetsskatten avskaffades infördes ett uppskovstak för reavinster i samband med fastighetsförsäljning. Taket innebär idag att vinster över 1 450 000 kronor direkt måste tas upp till beskattning vid försäljning. Särskilt för de som under lång tid ägt en bostad kan detta innebära att ett bostadsbyte upplevs som en förlustaffär.

2. Avskaffad räntebeläggning på uppskovsbeloppet

Folkpartiet föreslår att räntebeläggningen av uppskovsbeloppet avskaffas. År 2008 infördes en ränta på uppskjuten reavinst och reavinstskatt. För en person eller ett par med fullt uppskov innebär räntan på motsvarande 3,25 procent en årlig utgift på ca 7 250 kronor. En så betydande extra skatt gör uppskov och bostadsbyten mindre gynnsamt och påverkar rörligheten på bostadsmarknaden. Boverket har beskrivit räntebeläggningen, tillsammans med uppskovstaket, som ”en betydande skatteskärpning”.

Höga skatter och avgifter för att sälja och byta bostäder – en hög flyttskatt – minskar rörligheten på bostadsmarknaden. Därför är det allvarligt att denna flyttskatt i Sverige sannolikt är den högsta i hela den utvecklade världen. För småhus är den totala flyttskatten i Sverige ca tre gånger högre än snittet i OECD.

När en person av skatteskäl väljer att inte sälja sin bostad innebär det att någon annan inte kan köpa. På det sättet uteblir flyttkedjor och bostadsbristen förvärras. Inlåsningen drabbar både enskilda och företag som försöker rekrytera. Bristen på rörlighet och bostäder uppskattas leda till cirka 15 000 fler arbetslösa i Sverige.

De två reformerna beräknas sammantaget kosta ca 1,4 miljarder kronor år 2016 och kommer att finnas med i Folkpartiets fullt finansierade höstbudget.

(citat; Ett par säljer efter 20 år en villa i Stockholm för 5 100 000 kr och köper en lägenhet. De gör en reavinst på 4 100 000 kr. Med fullt uppskov behöver de direkt betala in 580 000 kr i kapitalskatt. Tills uppskovet löses behöver de varje år betala ytterligare 7250 kr i ränta. Över en 25-årsperiod, tills paret säljer lägenheten och flyttar in på ett seniorboende, kostar uppskovet paret ca 180 000 kr. Med Folkpartiets förslag kommer paret sammantaget kunna slippa eller skjuta upp över 750 000 kr i skatt tills den dag de säljer sin sista lägenhet. – Folkpartiet Liberalerna.)

Källa: Folkpartiet Liberalerna.