Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny tävling i Fjällmaratonveckan: Peak Performance Verical K – först upp på Åreskutan vinner.

Från Åre Torg till Åreskutans topp via Hummelstugan på snabbast tid. Det är vad tävlingen Peak Performance Verical K handlar om. Tävlingen är en del av Fjällmaratonveckan och går av stapeln onsdagen den 5 augusti

Tidigare i vår färdigställdes leden med skyltar, röjning, spångning och flisutläggning samt att tidtagningssystemet som är unikt i Sverige sattes på plats. Leden inklusive tidtagning har varit öppen sedan juni och många löpare springer varje dag.

– Man loggar in vid torget, får en mellantid vid Hummelstugan och sedan en sluttid på toppen av skutan. Direkt syns tiden nere på scoreboarden vid torget och en tio-i-topp-lista över damer och herrar visas, berättar Patrik Nordin, ansvarig för Fjällmaratonveckan.

I år hoppas arrangören på runt 100 deltagare i Peak Performance Vertical K som erbjuder två loppalternativ. Ett från Åre torg till skutans topp och ett från Åre torg till Hummelplatån.

– Tanken med den kortare varianten till Hummelplatån är att locka fler löpare som förutom upplevelsen av att springa också kan agera publik till de mer extrema löparna som springer hela vägen upp. På sikt tror jag på en folkfest kring Vertical K med tanke på att publiken lätt kan följa tävlingen längs hela banan samt på storbildsskärmen på torget, säger Patrik.

Fjällmaratonveckans höjdpunkt är så klart den 44 kilometer långa AXA Fjällmaraton som går av stapeln lördagen den 8 augusti. Men redan imorgon, lördagen den 1 augusti, är det dags för Öppet Fjäll och Halvmaraton med start i Vålådalen respektive Ottsjö och målgång i Trillevallen.

Snabba fakta om Fjällmaratonveckan:

Maratonveckan i Södra Årefjällen omfattar sju tävlingar.

1 augusti – Halvmaraton

1 augusti – Öppet fjäll

2 augusti – minimaraton

5 augusti – Peak Performance Vertical K

6 augusti – Inov-8 sprinten

8 augusti – AXA Fjällmaraton

8 augusti – Kvartsmaraton

Fjällmaraton omsätter närmare 2,5 miljoner kronor.
40 funktionärer finns på plats.
Maratonveckan och Bydalsfjällen genererar ungefär 10.000 gästnätter totalt.
Några mer namnkunniga deltagare är Malin Ewerlöf, Helena Ekholm, Jerry Ahrlin och Anna Haag. Fler väntas anmäla sig med kort varsel.
Under Fjällmaratonveckan serveras 3000 liter sportdryck och 3500 hembakta bullar.
Inför årets fjällmaratonvecka har 1500 ledstolpar satts ut.
Yngsta deltagaren är Elis Stenberg som är 1 år och anmäld till Minimaraton.
Äldst i år är Alla Wickén som är 74 år och ska ta sig an Halvmaraton.
Av alla anmälda är 65% män och 35% kvinnor.

En utmaning för kroppen och en hälsoresa för själen. Fjällmaraton som numera består av en hel vecka med olika lopp lockar stora och små, gamla och unga till Sveriges vackra fjällvärld.

Källa: Fjällmaraton .