Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allt fler löser sina lån hos Pantbanken: 90 procent löser ut sina panter – högsta andelen sedan 2007

Allt fler väljer att hämta ut sina föremål som legat som pant för lån hos Pantbanken. Det visar att kunderna hos Pantbanken är både bekanta och bekväma med låneformen – den används regelbundet av en kvarts miljon svenskar. De som fortfarande inte vill eller kan lösa sitt lån behåller sin kreditvärdighet och hamnar aldrig hos Kronofogden.

Många som fått sina skattepengar tidigt i år har valt att ta hem sina pantsatta värdeföremål. Andra lämnar in allt värdefullt för säker förvaring när sommaren startar och får samtidigt ett rejält tillskott till semesterkassan. Detta har varit sommarens trend hittills. Hur kunderna än väljer att göra är Pantbanken en lika trygg och välbesökt inrättning i Sverige som den varit ända sedan starten 1772. Man måste vara myndig för att låna pengar hos pantbanken, ha ett föremål med andrahandsvärde och kunna visa legitimation.

– Det är lätt för oss att läsa av svenskarnas privatekonomi och trender utifrån våra kunders agerande. Det finns alltid de som behöver hjälp att klara sin likviditet, och det finns många slags föremål som alltid har ett andrahandsvärde, oavsett konjunktur, guld, ädelstenar, konst och exklusiva klockor. Det säger Peter Sundström, vd i Pantbanken Sverige.

De flesta hushåll har något sådant värdeföremål, som man köpt själv, ärvt eller fått i gåva. För många är dessa föremål en viktigare reserv än det banker och finansinstitut tillhandahåller. Inte minst för nya svenskar som ofta har alla sina tillgångar i värdefulla föremål.

– Under en period var det upp till närmare tjugo procent av varorna som inte hämtades ut igen, men nu är den trenden bruten. Mängden återlösta lån är stadigt ökande. Förfalloprocenten för i år verkar bli den lägsta sedan 2007, det vill säga innan finanskrisen och guldprisruschen. Det betyder att allt fler återlöser sina varor, säger Peter Sundström.

De föremål som, trots påminnelse, inte hämtas säljs på auktion. Om det blir ett överskott på auktionen går det till låntagaren. Om det blir förlust står pantbanken för förlusten. Den som lånat blir aldrig satt i skuld, får betalningsanmärkningar eller hamnar hos Kronofogden. Ett genomsnittslån hos Pantbanken är på 5 900 kronor.

Källa: Pantbanken Sverige.