Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tigern – humoristiskt rumänskt drama om rädslan för det okända

Tigern on, aug 12, 2015 16:37 CET Fotograf Urban Jörén
Tigern. Fotograf Urban Jörén.

Den 4 september är det Sverigepremiär för den rumänska dramatikern Gianina Carbunarius Tigern , ett humoristiskt och absurt drama om en stad som utsätts för en oväntad besökare.

I den lilla europeiska staden rymmer plötsligt en tiger från den zoologiska parken. Panik och kaos utbryter och i efterhand försöker befolkningen förstå vad som egentligen hände. I sin nyskrivna pjäs Tigern , inspirerad av en verklig händelse, tar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Carbunariu ett skarpt och humoristiskt grepp om människans rädsla för det främmande.

– Jag fascinerades av händelsen med tigerhonan och vad den säger om oss och vår rädsla för det främmande. Jag märkte snart att den så kallade främlingen räknades som det största hotet, en påhittad fara som vi enats om att vara rädda för utan att egentligen ha belägg för det. Och hur vår rädsla används mot de mest utsatta: de fattiga, immigranter, romer, de hemlösa, de psykiskt sjuka… Jag valde mockumentären som konstform för att på mitt eget sätt visa att den verkliga världen är full av surrealistiska och absurda situationer, säger Gianina Carbunariu.

Gianina Carbunariu (f 1977) är regissör och dramatiker baserad i Bukarest. Efter sina studier på universitetet för teater och film i Bukarest, startade hon tillsammans med tre andra studenter en ny teatertävling som snabbt utvecklades till en mycket intressant plattform för nya dramatiker. Hennes verk har översatts och spelats på bl a The Royal Court Theatre i London, Schaubühne Berlin, Münchner Kammerspiele och Volkstheater i Wien.

Tigern är det nystartade scenkonstkompaniet Jupither Josephsson Theater Companys första produktion. För regin står kompaniets konstnärliga ledare Sofia Jupither, mångfaldigt prisbelönad för uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan och Nationaltheatret i Oslo.

Medverkande David Fukamachi Regnfors, Fredrik Gunnarson, Anders Hambraeus, Åsa Persson, Jonas Sjöqvist
Översättning Inger Johansson
Regi Sofia Jupither
Producent Ulrika Josephsson
Scenografi Erlend Birkeland
Kostym Maria Geber
Ljus Ellen Ruge
Produktion Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro Länsteater.

Sverigepremiär 4 september, Lilla scenen

Produktionen genomförs med stöd av Kulturbryggan, PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Stockholms Stad, Kulturrådet, Pro Suecia Foundation och Rumänska Kulturinstitutet.

Källa: Dramaten.