Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mumifierade biskopar, svallande känslor och hippa konstnärer

Dags för hösten lokalhistoriska föredrag på Dunkers. Vi får höra berättas om biskopen som slutade som mumie, om målaren som bildligt och bokstavligt satte känslorna i svall och om ett konstnärspar som samlade på kulturprofiler.

Onsdag 2/9 18:30
Biskop Peder Winstrup – en av 1600-talets bäst bevarade mumier
Med Per Karsten, museichef Lunds Universitets Historiska Museum
Peder Winstrup föds 1605, som son till biskop Peder Winstrup i Roskilde. 1638 blir han biskop i Lund, som då var danskt. Strax efter freden i Roskilde 1658 föreslår Winstrup för den svenske kungen Karl X Gustaf att ett universitet ska inrättas i Lund. 1666 stiftas Lunds universitet. 1679 avlider Peder Winstrup. Kistan med Winstrups kropp flyttades från Domkyrkan till Historiska museets konserveringsavdelning i september förra året. Kroppen är en av de bäst bevarade från 1600-talets Europa, väl i linje med Ötzi-ismannen eller egyptiska mumier.

Onsdag 7/10 18:30
Marcus Larsons romantiska landskap
Med Kristoffer Arvidsson, Fil dr/Forskningsledare, Göteborgs konstmuseum
Marcus Larson (1825–1864) förkroppsligar myten om det romantiska geniet: mannen från enkla förhållanden som erövrar världen, men som dör ung. Han skapade i ett frenetiskt tempo och blev Sveriges främste romantiske landskapsmålare. Kristoffer Arvidsson berättar om hans liv, men också om vad som kännetecknar det romantiska landskapet och hur Marcus Larsons landskapsmåleri utvecklades i mötet med utländska förebilder och fotografiet.
Marcus Larsson utgör ett betydande inslag i Dunkers utställning ”Skräckromantikens landskap – Från Marcus Larson till Goth” 26 september–17 januari 2016.

Onsdag 4/11 18:30
Esther Gehlin och Hugo Gehlin – två mångsidiga helsingborgskonstnärer
med Karin Gustavsson. fil dr i etnologi och antikvarie vid Kulturmagasinet i Helsingborg.
Konstnärsparet Hugo Gehlin och Esther Gehlin bodde under ett par decennier vid 1900-talets mitt i en villa på landborgskanten som blev en samlingspunkt för kulturskapare i Helsingborg. Under vintern kommer de båda konstnärerna och deras verksamhet att presenteras i en utställning i ”Klintmans hörna” på Dunkers kulturhus.”

Ordinarie entré 40 kronor. Med Kulturkortet 30 kronor. Med museiföreningens årskort: fri entré
Samarrangemang: Helsingborgs Museiförening och Studiefrämjandet.

Källa: Kulturförvaltningen.