Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kurdisk man avrättad trots internationella protester i Iran

he6rd4ukoxkj0gojkwyy

En 30-årig kurdisk man, Behrouz Alkhani, avrättades tidigt igår lokal tid i Iran. Avrättningen genomfördes trots att Högsta domstolen ännu inte prövat hans överklagan av dödsdomen.

Amnesty har även informerats om att myndigheterna vägrat lämna ut kroppen till familjen för begravning.

– Avrättningen av av Behrouz Alkhani är en ond, grym handling och en skymf mot såväl iransk som internationell rätt. Det är dessutom avskyvärt att myndigheterna förvärrar smärtan och lidandet för hans familj genom att vägra lämna ut kroppen, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

– Det faktum att myndigheterna genomförde avrättningen trots att Högsta domstolen ännu inte prövat domen, som avkunnades efter en mycket orättvis och bristfällig rättegång och trots starka internationella vädjanden om att stoppa avrättningen, visar på ett djupt förakt för rättvisan.

Behrouz Alkhanis avrättning är ännu ett bevis för att de iranska myndigheterna inte kommer att upphöra med den våg av avrättningar som sköljt över landet det senaste året. Sedan årets början har minst 700 personer avrättats.

Källa: Amnesty International