Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk polis i räddningsinsats

Kbv001poseidon
Foto: Wikimedia

Svenska poliser räddade 569 personer tillsammans med Kustbevakningen i Frontex operation ”Triton” i Medelhavet.

Kustbevakningens KBV 001 Poseidon i Medelhavet går nu mot italiensk hamn med 569 räddade från en gummibåt och en träbåt. Ombord finns också kropparna av ett 50-tal avlidna, som hittades i träbåtens lastutrymme. Räddningsinsatsen ägde rum cirka 30 nautiska mil utanför Libyens kust, enligt Kustbevakningen.

De överlevandes tillstånd varierar. Besättningen, som består av personal från Kustbevakningen och polisen, har gett första hjälpen, och dessutom fått assistans av Läkare utan gränser från ett fartyg i närheten.

Uppdraget att rädda liv på människor som flyr, sköts från Kustbevakningens fartyg Poseidon. Det är också Kustbevakningen som har huvudansvaret för Sveriges medverkan i operation ”Triton”.

Det är poliser från nationella operativa avdelningen, Noa, som finns med ombord på KBV 001 Poseidon. Insatsen innebär både sjöräddning och gränskontroll av migranter till sjöss, ofta under svåra förhållanden.

Operation Triton

Joint Operation Triton är initierat av Frontex med anledning av det fortsatt höga migrationstrycket i Medelhavet. Regeringen beslutade den 30 april att Kustbevakningen i Sverige får ställa fartyg, båtar, flygplan och personal till förfogande för deltagande i insatsen.

  • Svensk polis bistår Kustbevakningen med resurser och kompetens.
  • Sex svenska poliser arbetar i insatsen, med rotation var 8:e dag.
  • Den svenska polisinsatsen tillsammans med Kustbevakningen pågår i ett första skede till och med den 31 augusti.Läs mer på www.kbv.se

Nyhet från

Polisen