Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nordisk granskning av allergimärkning

Felmärkta livsmedel kan vara livsfarliga för allergiker. Nu ska Livsmedelsverket, tillsammans med flera andra myndigheter i Norden, kontrollera att livsmedelsföretag följer lagstiftningen om allergimärkning.

Mer än trettio kommuner, Livsmedelsverket, samt myndigheter i Norge, Finland och Danmark genomför tillsammans under hösten en särskild kontroll av allergimärkning på matvaror och om det finns allergener i maten som inte står på förpackningen. Allergener är ämnen som det är vanligt att vara allergisk eller överkänslig mot.

– Det är mycket viktigt för allergiker och andra överkänsliga att märkningen är korrekt. Det gör att allergiker och överkänsliga kan välja bort de livsmedel de blir sjuka av, säger Ylva Sjögren Bolin, kemist på Livsmedelsverket

Syftet med kontrollen är att skydda konsumenter som är överkänsliga eller allergiska. Syftet är också att öka företagens kunskap om korrekt märkning av allergener. Exempel på allergener är mjölk, ägg, olika sorters nötter och spannmålsprodukter som innehåller gluten. Sådana ingredienser ska alltid anges i märkningen, oavsett mängd.

Det är livsmedelsföretagen som ansvarar för att deras produkter är korrekt märkta. Krav på märkning av allergena ingredienser är reglerat i Informationsförordningen (EU) nr 1169/2011.

I första hand ska kontrollprojektet granska företag som tillverkar eller importerar färdigmat, godis, bakverk och charkprodukter. Branschorganisationerna Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel har uppdaterat sina branschriktlinjer som ska underlätta för företagen att följa reglerna.

”Kan innehålla spår av”

Det finns ännu ingen specifik lagstiftning som reglerar hur livsmedel ska märkas med ”kan innehålla spår av”, men ett mål i projektet är att ta fram ett underlag till en sådan lagstiftning. Märkningen används ofta för att varna för att ett livsmedel kan innehålla spår av allergener som till exempel jordnöt, trots att jordnöt inte är en ingrediens i livsmedlet.

Som underlag för en sådan lagstiftning behövs det mer kunskap om när ”kan innehålla spår av”-märkningen är relevant. Därför ska Livsmedelsverket analysera och jämföra produkter som är märkta med exempelvis ”kan innehålla spår av mjölk och jordnöt” för att se om de oftare innehåller mjölk och jordnöt än mat som inte har den märkningen.

– Om ”kan innehålla spår av”-märkningen används utan att det finns anledning blir utbudet för allergiker och överkänsliga ännu mindre än det redan är, säger Ylva Sjögren Bolin.

Den utökade kontrollen genomförs i ett projekt som delvis finansieras av Nordiska ministerrådet. De sammanställda resultaten från projektet ges ut i en rapport från Nordiska ministerrådet som beräknas vara klar i maj 2016. Ett liknande nordiskt projekt genomfördes 2012.

Källa: Livsmedelsverket