Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fokus på fortkörare vid skolor och dagis

barn
Foto: Wikimedia

Den 17-23 augusti skärpte polisen hastighetskontrollerna i hela landet, bland annat utanför skolor och dagis. Sammanlagt stoppades 4 730 fortkörare.

Trafikinsatsen var en del i det europeiska samarbetet för trafiksäkerhet, TISPOL. Insatsveckan genomfördes samtidigt i alla EU-länderna.

– Syftet är att få till en sänkning av medelhastigheten på vägarna och på så sätt rädda liv. Vi arbetar för att öka tryggheten i trafiken genom att utgå från den lokala problembilden, säger Mats Östman, nationellt ansvarig för insatsen.

– Insatsveckan sammanföll med skolstarten då många barn började vistas i trafiken igen efter sommarlovet. Därför hade vi extra fokus på skolor i tätorter.

Upptäcker andra brott

I samband med trafikkontrollerna upptäcktes även flera andra brott. Bland annat stoppades en skåpbil fullastad med stulna motorcyklar, åkgräsklippare och röjsågar. Föraren hade kvitton på allt i lasten men de visade sig vara förfalskade.

– Det är vanligt att vi upptäcker andra brott när vi utför trafikkontroller. Att stoppa och kontrollera fordon och förare ökar inte bara tryggheten och trafiksäkerheten utan utgör också en grund i den övriga brottsbekämpningen, säger Mats Östman.

Sammanlagt gjorde polisen 73 narkotikabeslag, 4 vapenbeslag och 12 beslag av stöldgods under insatsen.

Spara liv – sänk hastigheten

• Varje sänkning av medelhastigheten med 1 kilometer i timmen sparar drygt 15 liv per år.
• 50-60 procent av förarna överskrider hastighetsgränsen.
• Tidsvinsten är liten. Den som håller 100 kilometer i timmen på en 90-väg tjänar teoretiskt knappt sju minuter på tio mil.

Nyhet från

Polisen