Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Så här har du aldrig sett af Ugglas”

afugglas
”Efter Branden” – Caroline af Ugglas

Hon är mest känd för sin musik och sina oljemålningar. Nu lägger Caroline af Ugglas till en ny sträng på sin artistiska lyra: fotokonst i samarbete med galleri Piqmo.

– Mina målningar är mer romantiskt lagda och tilltalar kanske en bredare publik medan fotona är lite mer suggestiva, säger artisten själv om projektet.

1-4 oktober är det världspremiär för Caroline af Ugglas fotokonst under Affordable Art Fair i Stockholm.

Fotogalleriet Piqmo lanserades hösten 2014 med målet att göra fotokonst tillgänglig för alla. Projektet med Caroline af Ugglas är en fortsättning på Piqmos ”Känd/okänd” som bygger på konceptet att kända personer – men okända fotografer – skapar fotokonst.

– Caroline af Ugglas är en rolig, unik och härlig person. Hon är ju redan en etablerad artist och konstnär, men det här är första gången någonsin som hon visar och säljer sina fotografier, säger Paula Lidström, grundare och vd på Piqmo som lockat artisten att ställa ut tre egna fotografier.

För Caroline af Ugglas var det självklart att delta i projektet.

– Jag gillar hela idén med att konst ska vara tillgänglig för alla, det är precis som min kör där alla kan sjunga. Vi köper ju färdiga matkassar och allt annat möjligt på nätet, nu kan man köpa konst också, det är ju toppen! säger hon.

Att visa upp sina fotografier för allmänheten är nytt, men att fotografera har hon alltid gjort.

– Jag har hållit på mycket med ”mixed media”, att jag fotar först och sedan målar, så jag har i princip en kamera på magen hela tiden. Det kändes självklart att vara med när Paula föreslog det här projektet, säger Caroline af Ugglas.

Hennes signatur i målningarna, clownnäsan, går som en röd tråd även i fotografierna.

– Den har blivit mitt bomärke. Det är kul när saker hänger ihop. Vi har alla clownnäsan påskruvad ibland, men är man medveten om att man har den på och spelar en roll kan man också ta av den och vara sig själv. Jag har en clownnäsa tatuerad på armen för att påminna mig om det.

Fotografierna har de spännande titlarna ”Naken”, ”Efter branden” och ”Silhuetter”.

– Min favorit är nog ”Efter branden”. Den hade jag köpt själv om jag skulle köpa en prydnadsbild. Den har vackra färger samtidigt som den inte har några färger alls eftersom den ju är ”efter branden”, säger Caroline af Ugglas.

Källa: piqMo