Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sex steg för att undvika dålig publicitet

protest
Foto: Wikimedia

Oväntat, snabbt och skoningslöst kan den mediala krisen dyka upp. Gästerna på din restaurang blir matförgiftade, dotterbolagschefen blir misstänkt för mutor eller rasistiska uttalanden, några i din personal blir skadade på jobbet och kanske ligger orsaken till detta hos företaget/organisationen. Media fångar snabbt upp nyheten och det krävs kunskap och agerande för att det inte ska bli stor negativ publicitet, som snabbt sprider sig.

I krissituationer bedöms du inte enbart utifrån det inträffade, utan framför allt utifrån hur du hanterar den uppkomna situationen. Trots denna vetskap är det många organisationer och företag som saknar en beredskap för sin kriskommunikation. Det saknas krisplan, utsedda krisgrupper och genomförda övningar. Genom kunskap och planering kan du öka möjligheterna till en framgångsrik kriskommunikation och mildra effekterna av det inträffade.

Många organisationer har väloljade avdelningar som är väl medvetna om betydelsen av att kunna hantera kriskommunikation. Exempel på dessa är flygbolag, matvaruleverantörer, biltillverkare och resebolag. Trots denna insikt är det märligt att över hälften av Sveriges organisationer och företag saknar en krisplan. Man är oförberedd, vet inte hur man ska hantera krisen och stora värden i form av förtroende, tillit och varumärke står på spel.

Första steget mot en bättre beredskap för mediestormen är att följa Uhrvis råd:

1 Förberedelser – Förr eller senare kommer krisen. Ta fram en krisplan och bestäm vilka som ska ingå i er krisgrupp. Etablera kontakt med extern expert som du snabbare kan få hjälp av då du behöver stöd. Kanske ska denne hjälpa dig med att ta fram krisplan och krisgrupp.

2 Tillgänglighet– Var öppen och tillgänglig för media och övrig omvärld och dess frågor. Ta initiativet i informationsgivningen och ta fram en plan för hur och när du ska kommunicera. Och vem det är som ska uttala sig.

3 Fakta – Vad har hänt och hur kunde det ske? Fakta ska snabbt fram så att du kan beskriva det inträffade.

4 Engagemang – Visa ansvar, empati och engagemang. Ta situationen på allvar och skyll inte ifrån dig. Berätta vad du gör för att det inträffade inte ska ske igen. Prioritera drabbade individer och hur de ska omhändertas.

5 Intern information – Man glömmer ofta bort att informera den egna personalen om vad som skett. Håll dem löpande informerade

6 Öva – Genom återkommande övningar kommer du att känna dig tryggare och veta hur du ska agera då krisen kommer. Förbered dig på kommande frågor från media. Skriv ner kortfattade och tydliga svar på de frågor som journalister kan tänkas ställa.

Kartlägg de potentiella riskerna, ta fram och börja jobba med din krisplan. Initiera en krisgrupp och ta hjälp från extern expertis så kommer din krishantering att gå bättre. När du hanterar krisen på ett bra vis kommer det att stärka ditt förtroende och relationerna med omvärlden.

Källa: Uhrvis AB.