Sveriges bästa landskapsmat och stjärnkrögare på Mitt kök-mässan

Husmansbord. Foto: Pelle Agorelius./ Husmansbord
Foto: Pelle Agorelius./ Husmansbord

Årets upplaga av Mitt kök, Nordens största mat- och dryckesmässa, satsar ännu mer på mat än tidigare. Bland annat erbjuds besökarna en ny saluhallsdel med Sveriges bästa landskapsmat och från Göteborg kommer restaurangen Sjömagasinet med stjärnkrögarna Gustav Trägårdh och Ulf Wagner.

I mässans nya saluhallsområde, som anordnas i samarbete med bland andra Pelle Agorelius från Husmansbord, får besökaren tillfälle att möta verkliga eldsjälar. I området står diplomerade småföretag som alla är nominerade till hederspriser i Jakten på Sveriges bästa landskapsmat. De har under året valts ut av Husmansbord i Grythyttan och en panel med bland andra Carl-Jan Granqvist och andra proffs och livsnjutare.

– Hela Sverige sjuder av nya spännande producenter som gör mat med det där lilla extra, säger Pelle Agorelius. Mässan Mitt Kök är årets stora händelse för alla som bryr sig om svensk mat och mathantverk. Därför vill vi dela ut årets hederspriser på mässan till dem som gjort de bästa produkterna. Prisutdelningen kommer vi att ha på Mitt kök-scenen den 5 november under ledning av matfantasten Ulf Elving.

Bland utställarna finns bland andra gårdsmejerier som Ostbiten från Närke och Pyramidbageriet från Dalarna som bakar knäckebröd i vedeldad ugn. På plats finns också småländska Mickes Viltrökeri som säljer prisbelönta delikatesser av vildsvin, hjort och älg. Från Bergslagen kommer såväl Grythyttan Vin som har Skogsglögg, Jakt- och Hjortronvin som Saxhyttegubben med alkoholfria Blåbär 100 %.

Matupplevelser för alla smaker
Till Mitt kök kommer flera av Sveriges främsta krögare och erbjuder något för alla smaker. Bland annat deltar Sjömagasinet, en av Göteborgs bästa restauranger med stjärnkrögarna Gustav Trägårdh och Ulf Wagner. Här serveras läckerheter från havet och i anslutning till restaurangen finns det en ostronbar där ostronexperten Franck Alfvin gästspelar.

Ett annat gästspel som görs på mässan är av Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och som bland annat ansvarat för Nobelmiddagen ett flertal gånger. Han står bakom Andreas bästa burgare som satsar på att erbjuda besökarna kvalitetshamburgare.

Som tidigare år kan besökarna också avnjuta en gastronomisk måltid i Mitt köks återkommande pop-up restaurang Kockarnas Krog där några av Sveriges främsta kockar och konditorer sammanställt en unik meny för mässan. Årets upplaga består av Sayan Isaksson och Florencia Abella (Esperanto) Henrik Norström och Ditte Forsén (B.A.R), Markus Aujalay (Winterviken), Felicia Kiper-Hellman, Fredrik Eriksson, Hanna Wiik-Hansen (Långbro värdshus), Thomas Sjögren (Årets kock 2015, Swedish Taste), Inez Mannerstedt (Svenska Juniorkocklandslaget), Sara Aasum-Hultberg (Årets konditor 2014) samt Magnus Johansson (Magnus Johansson Bageri & Konditori).

Källa: Mitt Kök Stockholm.