Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Läkare Utan Gränser kräver förklaringar efter bombattack mot sjukhus i Afghanistan

Läkare Utan Gränsers traumasjukhus i Kunduz, Afghanistan
Läkare Utan Gränsers traumasjukhus i Kunduz, Afghanistan. Foto: Läkare Utan Gränser.

Läkare Utan Gränser fördömer i starkast möjliga ordalag den fruktansvärda bombräden mot organisationens sjukhus i Kunduz i Afghanistan. Åtminstone 12 personer ur personalen och 7 patienter varav 3 barn dödades. 37 människor skadades, varav 19 ur personalen. Attacken är ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt.

För närvarande tyder allt på att de internationella koalitionsstyrkorna utförde attacken. Läkare Utan Gränser kräver att koalitionen ger en fullständig och transparent redogörelse om sina lufträder under lördagsmorgonen. Organisationen kräver också en oberoende utredning av attacken för att försäkra maximal transparens och ansvarsskyldighet.

– Attacken är ett avskyvärt och grovt brott mot internationell humanitär rätt. Vi kräver total transparens från koalitionsstyrkorna. Vi accepterar inte att denna fruktansvärda förlust av människoliv avfärdas som ”oavsiktliga skador på civila mål”, säger Meinie Nicolai, ordförande för Läkare Utan Gränsers operativa center i Bryssel.

Brändes till döds i sina sängar
Tidigt i morse, från klockan 2:08 till 3:15 lokal tid, träffades traumasjukhuset i Kunduz av bomber med ungefär 15 minuters mellanrum. Sjukhusets huvudbyggnad, där intensivvårdsavdelningen, akutmottagningen och fysioterapiavdelningen finns, träffades i flera mycket exakta attacker. Byggnader runtomkring förblev så gott som orörda.

– Bomberna slog ned och så hörde vi bombplanet cirkla runt i luften. Efter en paus slog fler bomber ned. Detta skedde gång på gång. När jag lyckades ta mig ur från kontoret stod huvudbyggnaden i brand. De som kunde hade flytt till de två bunkrarna under byggnaden. Men patienter som inte kunde fly brändes till döds där de låg i sina sängar, säger Heman Nagarathnam som leder Läkare Utan Gränsers projekt i norra Afghanistan.

Detta inträffade trots att Läkare Utan Gränser försett koalitionsstyrkorna och den afghanska armén med traumasjukhusets exakta GPS-koordinater. Detta skedde senaste tisdagen den 29 september för att undvika att sjukhuset ska träffas. Som en del av Läkare Utan Gränsers rutinförfarande i konfliktområden hade organisationen kommunicerat exakt var sjukhuset fanns till alla parter i konflikten.

Efter attacken försökte Läkare Utan Gränsers team desperat rädda skadade medarbetares och patienters liv i en tillfällig operationssal i sjukhusets oskadda del. Några av de allvarligast skadade patienterna fördes till ett sjukhus i Puli Khumri, två timmars körväg bort.

– Attacken har inte bara dödat våra kolleger och patienter. Den hindrar befolkningen i Kunduz att få akutvård, nu då den behövs allra mest. Än en gång vädjar vi till alla stridande parter att respektera civila, vårdinrättningar och medicinsk personal i enlighet med internationell humanitär rätt, säger Nicolai.

Var enda sjukhuset i sitt slag
Sedan striderna bröt ut i Kunduz i måndags har Läkare Utan Gränser behandlat 394 sårade patienter. När nattens attack inträffade hade sjukhuset 105 inneliggande patienter samt medföljande anhöriga och över 80 internationell och nationell personal. På plats fanns ingen svensk personal.

Läkare Utan Gränsers sjukhus är den enda akutsjukhus i sitt slag i hela nordöstra Afghanistan som erbjuder kostnadsfri akut traumavård. Läkare Utan Gränsers personal ger vård till alla människor och gör ingen skillnad på patientens etnicitet, religion eller politiska tillhörighet.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. På sjukhuset i Kunduz, och alla andra sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i landet, arbetar nationellt och internationell personal tillsammans för att säkerställa högkvalitativ sjukvård. Läkare Utan Gränser arbetar tillsammans med hälsoministeriet med att driva Ahmad Shah Baba-sjukhuset i östra Kabul, mödravårdssjukhuset i Dasht-e-Barchi i västra Kabul och Boost-sjukhuset i Lashkar Gah, i Helmand-provinsen. I Khost i östra delen av landet, driver Läkare Utan Gränser ett förlossningssjukhus. Läkare Utan Gränser verksamhet använder endast privat finansiering för sitt arbete i Afghanistan och tar inte emot pengar från någon stat eller regering.

Källa: Läkare Utan Gränser.