Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Satsningar på skolan i nya budgeten – Moderaterna kritiska

Nu är budgeten för 2016 nästan klar och i det kommer bland annat att satsas på skolan. 24 miljoner kronor ska gå till fler lärare och högre lärarlöner. För att finansiera satsningen kommer kommunalskatten i Järfälla att höjas med 15 öre.

Budgeten för 2016 är nästan klar och i den kommer det bland annat att satsas på skolan. Socialdemokraterna i Järfälla menar att utvecklingen i skolan måste vändas och att varje elev och lärare ska ges tid att lyckas. Därför kommer 24 miljoner kronor användas för fler lärare och högre lärarlöner.
– Det är en rejäl satsning över förskolan, förskoleklasserna och till och med årskurs tre, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande, till Järfälla tidning.

För att finansiera satsningarna i skolan kommer kommunalskatten att höjas med 15 öre, något Moderaterna i Järfälla är kritiska till, då de menar att för lite av pengarna i satsningen läggs på lärarlönerna.

– Vi gjorde redan för innevarande år en större satsning på skolan utan att höja
skatten i vårt budgetförslag. Det är klart att Claes Thunblad (S) vill göra en
bildsättning om att det här är för skolan, men det handlar om att finansiera
socialdemokratiska arbetsmarknadsåtgärder och det är därför man höjer skatten,
säger Moderaternas oppositionsråd Cecilia Löfgreen.

ClaesThunblad säger till Järfälla tidning att han är övertygad om att Järfällaborna stödjer satsningen i skolan. Justeringen av skatten menar han behövs för att se till att skolan har ordentliga resurser under resterande del av mandatperioden. Cecilia Lögreen är dock inte helt övertygad.

– Jag är inte lika övertygad om att Järfällaborna stödjer en skattehöjning för
socialdemokratiska arbetsmarknadsåtgärder. De har redan en kostnad på 20 miljoner kronor för underfinansierade projekt i år som kommer att släpa efter och som de behöver avsluta, säger Cecilia Löfgreen.

Källa: JärfällaNytt.