Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hanna Eriksson kranskulla och Johan Wellert kransmas i Vasaloppet och Tjejvasan 2016

 Tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Hanna Eriksson till den 92:a kranskullan i ordningen och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Johan Wellert till den 28:e kransmasen. Det är de två som har det som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang. (Hanna och Johan är fotograferade på Zorngården i Mora.) Foto: Vasaloppet/Johan Trygg.
Tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Hanna Eriksson till den 92:a kranskullan i ordningen och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Johan Wellert till den 28:e kransmasen. Det är de två som har det som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang. (Hanna och Johan är fotograferade på Zorngården i Mora.) Foto: Vasaloppet/Johan Trygg.

Sveriges Television direktsänder den 27 februari Tjejvasan för femte året och den 6 mars Vasaloppet för 39:e året. I SVT:s Gomorron Sverige i morse presenterades 2016 års kranskulla Hanna Eriksson från IFK Mora och kransmas Johan Wellert från Sälens IF.

Tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Hanna Eriksson till den 92:a kranskullan i ordningen och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Johan Wellert till den 28:e kransmasen. Det är de två som har det som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Just nu är över 78 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2016 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2016.

Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Hanna Eriksson till Vasaloppets kranskulla 2016:
”Årets kranskulla är fostrad i en genuin idrottsfamilj i Mora och har gjort sig känd för att vara en glad kamrat som i med- och motgång värnar lika mycket om gruppen som sig själv. Parallellt med sin elitsatsning har hon alltid jobbat hårt inom Vasaloppsorganisationen med motto att alltid göra sitt bästa! Hanna Eriksson är det självklara valet av kranskulla och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”
Bo Johansson och Johan Eriksson, tävlingsledare Vasaloppet

Fakta kranskulla: Hanna Eriksson (kranskulla nr 92). Aktiv inom IFK Mora SK och IFK Mora OK
Ålder: 20 år (född 2 februari 1995)
Bor: I Falun, men uppvuxen i Mora
Familj: Mamma Maria (kranskulla 1992), pappa Ulf, lillasyster Sara
Gör: Pluggar till socionom vid Högskolan Dalarna och går på Idrottshögskolan Dala Sports Academy i Falun, som möjliggör att kombinera elitidrott och studier
Idrotter: Längdskidåkning, skidorientering, samt orientering på sommaren
Meriter: 1 JVM-brons och 2 JSM-guld 2015 i skidorientering. En andraplats i Piteå på 5 km fritt, Juniorcup 2014–15 i längd.
Intressen: Umgås med vänner, fika
Beskriver sig själv som person: Glad, framåt, ambitiös och envis

Kranskullan
Hanna Eriksson är förstaårssenior och från och med denna säsong med i utvecklingslandslaget i skidorientering. Hon har precis blivit uttagen till världscuptävlingarna i skidorientering i finska Ylläs den 26 november till 1 december. Hanna har idrottsligt påbrå i familjen: Mamma Maria Gustafsson var kranskulla 1992, åkte JVM i längdskidåkning och är nu tävlingsledare för Tjejvasan. Pappa Ulf Eriksson har varit hockeyspelare i Mora och är en duktig golfspelare, i dag är han en hängiven vallare.

Vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kranskulla?
– Först blev jag väldigt förvånad, men jag blev också väldigt glad. För det är ett mycket hedersamt och ärofyllt uppdrag. Det är en dröm som jag har haft sedan jag var liten. Även om man inte har pratat om det så är det ju något man har tänkt på.

Hur har din idrottskarriär sett ut?
– Vi är en idrottsfamilj och jag har testat på en hel del sporter. Jag har åkt skidor och orienterat sedan jag var liten och så har jag spelat lite fotboll och innebandy, ridit och dansat. Men det var längdskidor och orientering som jag fastnade för. Skidorienteringen började med jag tack vare en kompis som visade mig det. Sedan gick jag skidgymnasiet i Mora.

Vad har din klubb IFK Mora betytt och betyder för dig?
– Jag har ju varit medlem sedan jag var väldigt liten så man kan säga att jag har växt upp i IFK Mora-familjen. Så det har betytt väldigt mycket; gemenskapen och allt man har fått uppleva som tävlingar och läger och mycket annat roligt.

Vad har du för drivkraft och vilka mål har du framöver?
– Jag vill bli så bra som möjligt och hela tiden utvecklas, både som längdskidåkare och skidorienterare. Jag satsar lika mycket på båda sporterna än så länge. Båda ger mig så mycket så jag kommer att försöka kombinera dem så länge det bara går, för det är så himla roligt. Ett långsiktigt mål är att få åka internationella tävlingar och representera Sverige i mästerskap. Det ska bli jättekul att få göra världscupdebut på seniornivå nu. Mitt stora mål i vinter var EM i Österrike, men det går tyvärr samtidigt som Vasaloppet…

Vad är Vasaloppet för dig?
– Det betyder väldigt mycket. Det har alltid funnits med i mitt liv och det betyder så oerhört mycket för bygden. Jag har nog testat de flesta funktionärsuppdrag under Vasaloppets arrangemang, och nu har jag fått det mest ärofyllda uppdraget av alla.

Har du åkt något lopp själv? Vilket skulle du vilja åka?
– Ja, jag har åkt Tjejvasan (28:e plats 2013) och ska åka den i vinter igen. Sedan har jag åkt Kortvasan, Stafettvasan, Ungdomsvasan och deltog i det vinnande laget i Vasastafetten 2014.

Vilka förväntningar har du på året som kranskulla?
– Jag tror att det kommer bli ett väldigt roligt och spännande år, även om det är nervöst.

Vem vill du helst ge kransen?
– En svår fråga. Men om Petter Northug kommer till start vore det kul att hänga kransen kring honom. Annars vore det kul med Daniel Richardsson eller Johan Olsson, och det ska bli häftigt att se den kampen i vinter.
———-

Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Johan Wellert till Vasaloppets kransmas 2016:
”Johan Wellert har utsetts till 2016 års kransmas. Hans uppväxt har präglats av glädjen att testa sina gränser på snö.

En ung sport kräver unga ledare.

Freeskiing är en relativt ung sport som växer och fascinerar allt fler ungdomar. Intresset är stort och 2014 fanns freeskiing med på OS-programmet. När Sälens IF startade sektionen ”Actionsport” blev Johan tidigt ledare i föreningen. Två dagar i veckan ger Johan ett 30-tal ungdomar mod att på ett lekfullt sätt våga utmana sig själva. Johan älskar sin skidåkning och visade tidigt tecken på gott ledarskap när han redan som 15–16-åring spontant delade sina erfarenheter till de yngre i backen.

Johan är en ödmjuk, ambitiös kille med ordning och reda. En omtyckt och uppskattad ledare inom sin förening. Johan var en av pionjärerna inom freeskiing, ett namn med respekt i dessa kretsar. Han har nyligen fått möjligheten att följa med landslaget i freeskiing som hjälptränare, vilket gett Johan än mer bredd i sitt ledarskap. Johans personliga egenskaper lämpar sig synnerligen väl då han är en ödmjuk kille som visar stort engagemang i Sälens IF och sina adepter. Johan kommer att bli en utmärkt ambassadör för Vasaloppet och för Tjejvasan i synnerhet.”

Maria Gustafsson och Karin Ersson, tävlingsledare Tjejvasan

Fakta kransmas: Johan Wellert (kransmas nr 28). Ledare inom freeskiing i Sälens IF
Ålder: 27 år (Född 15 april 1988)
Bor: Fiskarheden, Transtrand, några kilometer söder om Vasaloppsstarten
Familj: Mamma Karin, pappa Joel, bror Martin
Gör: Arbetar heltid, treskift, på Fiskarhedens sågverk
Idrott: Freeskiing. Johan är tränaransvarig för Sälens IF Actionsport
Intressen: Åka skidor själv, fiske, wakeboard, downhill-cykling
Beskriver sig själv som person: Lugn och ärlig

Kransmasen
Johan, vad tänkte du när du fick veta att du blivit utsedd till kransmas?
– Jag tänkte att det måste väl finnas någon bättre, haha. Men det är verkligen en ära. Jag har ju inga egna större meriter så jag blev lite förvånad.

Hur har din idrottskarriär sett ut? Hur kom det sig att du fann freeskiing?
– Jag började med längdskidor när jag var väldigt liten, men fastnade inte riktigt för det. När jag gick i skolan åkte mina kompisar slalom och snowboard och då ville jag prova på utförsåkning, men det blev på snowblades, kortare skidor för att åka och hoppa och tricka med. Sedan bytte jag till twintips och på den vägen är det. Så jag började med freeskiing när sporten var väldigt ny, och de tävlingar som arrangerades då var mest olika märken som hade sina egna tävlingar där man var med och körde.

Sedan har din tränarkarriär tagit dig ända till landslaget?
– Ja, jag var med på ett träningsläger i Saas Fee i Schweiz i en vecka i höstas. En av våra duktiga åkare i Sälen, Jennie-Lee Burmansson, var inbjuden av landslaget. Hon är nästan på tur att komma med i landslaget och jag fick följa med som hennes coach. Det var jättekul och intressant att se hur landslagstränarna coachar och jobbar med sina adepter. Det är mycket jag kan ta med mig därifrån för det finns många av de kids som jag tränar som börjar göra trick som inte jag kan göra själv, men jag har förstås erfarenheter som göra att jag kan hjälpa dem mycket ändå.

Vad har din klubb Sälens IF betytt och betyder för dig?
– Den har betytt mycket. Framför allt sedan jag blev tränare. När jag var liten fanns ju inga träningar för freeskiing-åkare, bara för snowboardåkare. Men sen jag började coacha har det betytt mycket för mig att se kidsens utveckling. Men blir liksom som en kompis med åkarna i klubben.

Vad har du för drivkraft och vilka mål har du framöver med tränarsysslan?
– Drivkraften är att vi fortsätter att ha bra verksamhet för de lokala talangerna vi har här i Sälen. Självklart hade det varit superkul om någon går vidare och blir något stort inom Sverige, så man kanske kan stå bredvid och säga att man har varit med och coachade fram denne. Jag vill vara så bra tränare som möjligt för dem jag tränar.

Vad är Vasaloppet för dig?
– Det är det största som händer här på hela året! Det är ju inte min sport, men man har alltid kunnat framhålla att man bor nära Vasaloppsstarten… När jag var yngre var jag med och hjälpte mamma och pappa att langa blåbärssoppa ute i spåret

Har du åkt något lopp själv? Vilket skulle du vilja åka?
– Nej, det har jag inte. Det riktiga Vasaloppet på söndagen förstås.

Vilka förväntningar har du på året som kransmas?
– Jag har inte vågat förväntat mig så mycket än. Det ska bli kul och intressant. Det blir något nytt!

Lycka till, Hanna och Johan!

Fotnot: Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922, medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan ägde rum 1988. Sedan 2005 delar kransmasen också ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets allt mer populära sommarvecka som startade 2009 finns förstås kranskullan och kransmasen med.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2016
Fre 26 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 27 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 28 feb: Ungdomsvasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.
Sön 28 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen. (10 000 anmälda. FULLT 150926)
Mån 29 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 1 mar: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 4 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Stafett för femmannalag. Start Sälen.
Sön 6 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. FULLT 150322)

Vasaloppets sommarvecka 2016
Fre 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 12 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.
Lör 13 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen.
Lör 20 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 20 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 20 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.

Källa: Vasaloppet.