Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Joel Åsblom ny chefredaktör för Ekonomit.se

Efter ett år i beta-test går nyhetssajten Ekonomit – Ekonomi och IT – in i skarpt läge med Joel Åsblom som chefredaktör. Joel, som kommer från tidningen Computer Sweden, är en av Sveriges mest produktiva och uppskattade IT-journalister. Hans uppdrag blir att göra Ekonomit till Sveriges bästa resurs för de som är intresserade av hur verksamheten på företag och myndigheter transformeras med IT.

I dagens näringsliv och samhälle är allt beroende av IT. Design, utveckling, marknadsföring, försäljning, logistik, ekonomi – informationsteknologi är grunden till allt och spelar en avgörande roll i ett företags med- och motgångar. Trots det skrivs det mest om vem som jobbar var och vem som äger vad. Men mycket lite om hur IT konkret bidrar till affärsverksamheten.

– Idag finns det flera bra sajter som bevakar det svenska uppstartsundret, med företag som Mojang, Spotify, King med flera. Men samtidigt saknas i stort sett bevakning av hur olika grundläggande IT-system fungerar i verksamheten, hur de underlättar försäljning, logistik, kompetenshantering, fakturering och mycket annat, säger Robert Almqvist, iniativtagare till Ekonomit.

Produktionen av Ekonomit ska bedrivas journalistiskt med ett tydligt läsar- och användarperspektiv. Det är läsarnas utmaningar och funderingar som styr innehållet. IT-systemen har inget självändamål utan används för att skapa en bättre affärsverksamhet. Därför borde just det stå i fokus.

– I traditionell media är pressen stor att varje nyhet måste generera stora volymer med klick för att kunna ta betalt. En artikel med kattungar eller spännande leksaker genererar givetvis långt mer trafik än en branschöversikt kring lösningar för identitetshantering. Men vi väljer att se det som att 1 000 relevanta och intressanta läsare är långt viktigare än 40 000 irrelevanta, säger Joel Åsblom.

Ekonomit riktar sig först och främst till intressenter med verksamhetsansvar som kanske inte är intresserade av IT i sig, men av att öka sin försäljning, förstärka sin marknadsföring, trimma sina faktureringsrutiner eller underlätta kompetensutvecklingen för personalen. Ekonomit utgår från verksamheten och det affärsvärde olika system bidrar med, snarare än tekniken. Samtidigt påverkar nya tekniska innovationer företagens villkor och konkurrenskraft så den delen ska också bevakas.

– Joel har sedan slutet av 1990-talet varit en mycket uppskattad reporter som kombinerar genuin nyfikenhet och brett intresse för frågor inom IT, teknik och telekom, men även många andra områden. Jag presenterade Ekonomit för Joel redan för ett år sedan när vi drog igång betatestet, men då var han fortfarande kvar på IDG. Nu är plattformen klar och genomtestad, och jag är oerhört glad att Joel tackade ja till att axla det redaktionella ansvaret, säger Robert Almqvist.

Ekonomit.se har fram tills nu drivits som ett hobbyprojekt men från och med idag professionaliseras verksamheten och nu kommer företag kunna annonsera på sajten och i nyhetsbrev, samt ges möjligheten att publicera sina egna artiklar, fallstudier och best practice-dokument som sponsrat innehåll.

För mer information, gå till ekonomit.se

Ekonomit.se är en oberoende och objektiv nyhetssajt som bevakar IT ur ett affärs- och verksamhetsperspektiv. Produktionen av Ekonomit ska bedrivas journalistiskt med ett tydligt läsar- och användarperspektiv. Det är läsarnas utmaningar och funderingar som styr innehållet. Vi vill ställa frågorna som borde ställas, plocka isär nyheterna, analysera och förklara för de verksamhetschefer som inte har ett tekniskt perspektiv.

Källa: Ekonomit.