Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

STCC släpper kalender för 2016 – 14 tävlingar i tre mästerskap

STCC_Kalender_2016
STCC 2016 består av sju deltävlingar start i Skövde och avslutning på Ring Knutstorp Skövde 1 Maj Mantorp (kvällsrace) 26 Maj Anderstorp 19 Juni Falkenberg 10 Juli Gelleråsen 14 Augusti Solvalla 3 September Knutstorp 24 September . Foto: STCC.

RallyX On Ice på heta skidorter, ny STCC-premiär i Skövde och final i RallyX Nordic på norsk mark. Nu presenterar STCC AB 2016 års kalender för sina rallycross- och racingmästerskap.
– Totalt har vi 14 fartfyllda och intensiva tävlingshelger att se fram emot kommande säsong, konstaterar en nöjd Jonas Lundin, vd STCC AB.

Fjolårssuccén RallyX On Ice är tillbaka och inleder STCC:s tävlingskalender 2016. Mästerskapet omfattar fyra deltävlingar och tar sin början under SM-veckan i Piteå sista helgen i januari. Därefter väntar stopp i populära vinterskidorterna Trysil (19 februari), Sälen (26 februari) och Åre (4 mars).

– Vi ser fram emot en ny spännande vinter med RallyX On Ice. Mästerskapet kommer att TV-produceras och att inleda under SM-veckan blir perfekt. Därefter kommer vi att ta sporten till folket och köra på centrala platser i Trysil, Sälen och Åre. Tävlingarna kommer att avgöras på plogade banor vilket kommer att bli både spektakulärt och actionladdat, säger Lundin.

RallyX On Ice gör rallycross till en häftig vintersport. Mästerskapet avgörs i Supercar Lites-bilar på 320 hästkrafter och med några av världens snabbaste rallycrossförare på startlinjen. Premiäråret 2015 deltog bland annat RallyX-mästaren Kevin Eriksson och VM-stjärnan Andreas Bakkerud. Räkna med att fler av sportens stora stjärnor till den här vintern fått upp ögonen för RallyX On Ice.

Efter RallyX On Ice är det lite drygt två månaders uppehåll innan STCC- och RallyX Nordic-säsongen drar igång. Båda mästerskapen inleds på flygplatsbanan i Skövde första söndagen i maj.

Totalt kommer svensk racings kungaklass att omfatta sju deltävlingar. Banorna blir de samma som 2015 och efter premiären i Skövde, där även årets första deltävling avgjordes, väntar i tur och ordning Mantorp Park, Anderstorp, Falkenberg, Karlskoga, Solvalla och Ring Knutstorp.

– Precis som i år blir Mantorp en kvällstävling. Av övriga kommer tre att samköras med RallyX. Det handlar om Skövde, Solvalla och finalen på Ring Knutstorp i Skåne, berättar Lundin, som är mycket nöjd med den kalender STCC jobbat fram tillsammans med team, klubbar, banägare och andra samarbetspartners.

Nytt för året är att några av deltävlingarna i STCC inte kommer att avgöras som brukligt fredag-lördag. I Skövde, Anderstorp, Falkenberg och Karlskoga blir tävlingsdagarna lördag-söndag.

Intresset för STCC 2016 är stort.

– Alla team som var med i år kommer att köra även 2016. Utöver det har vi långtgående diskussioner med både nya team och nya bilmärken, säger Lundin som redan nu kan lova att publiken kommer att få se fler bilar i mästerskapet den kommande säsongen än 2015.

I RallyX-kalendern ingår, förutom fem tävlingar i Sverige, en final på norsk mark. Platsen för deltävlingen i Norge kommer att avslöjas inom kort.

– RallyX Nordic blir, precis som namnet antyder, en angelägenhet för team och förare i samtliga nordiska länder – samt Estland, Lettland och Litauen, säger Lundin.

Efter premiären i Skövde gästar RallyX Nordic i tur och ordning Arvika, Strängnäs, Solvalla och Knutstorp innan mästerskapet avslutas i vårt västra grannland.

– Vi har hittat en skön mix av banor i kalendern för 2016 och det ska bli extra spännande med en final i Norge som avslutning på året.

STCC 2016

1 maj: Skövde (RallyX)

26 maj: Mantorp, kvällsrace

19 juni: Anderstorp

10 juli: Falkenberg

14 augusti: Karlskoga

3 september: Solvalla (RallyX)

24 september: Knutstorp (RallyX)

RallyX On Ice 2016

31 januari: Piteå

19 februari: Trysil

26 februari: Sälen

4 mars: Åre

RallyX Nordic 2016

1 maj: Skövde (STCC)

4 juni: Arvika

28 juli: Strängnäs

3 september: Solvalla (STCC)

24 september: Knutstorp (STCC)

8 oktober: Norge

Källa: STCC AB.