Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En av draghästarna stupade efter målgång mitt under kvaltävling på Sweden Horse show

Enligt veterinären på Sweden Horse Show på Friends arena var det ett cirkulationsstopp som gjorde att en av draghästarna i Axel Olins fyrspann-ekipage kollapsade och stupade efter målgång. Det var inget att göra för räddningspersonalen utan hästens liv gick inte att rädda.

Det var precis under Driving Warm Up tävlingen med fyrspann där den svenska kusken Axel Olin precis hade passerat målgång och skulle göra en skarp sväng som olyckan inträffade. En av de fyra draghästarna rasade bara ihop och låg till slut helt stilla på marken. Det var den mycket rutinerade hästen Filur i ekipaget som hade råkat ut för något allvarligt.

Arrangörerna placerade ett svart tält över ekipaget under tiden de jobbade för att kunna ta hand om hästen, men det var redan försent. Den verkar drabbats av nån plötslig cirkulationsrubbning eller hjärtattack .

Efter att en hästambulans fått hämta hästen fortsatte de till sist tävlingen trots allt. Publiken som var välfylld med barn och ungdomar fick där iallafall något annat att tänka på än denna tragiska olycka. Det kunde ju ha hänt när som helst när en häst har ett så plötsligt sjukdomsfall.

Veterinärer på plats kommer senare med ett utlåtande. Hästen ska ha klarat alla tester innan tävling och varit redo för start som vanligt. Enligt veterinären ska inte hästen ha känt någon smärta när den avled.

De övriga teamen valde efter överenskommelse med tävlingsledningen att fullfölja tävlingen och när tävlingen avslutades gjorde de en liten extra runda medans publiken lyste med mobilerna för att hedra den förolyckade hästen.

Hästen Filur blev hela 23 år.