Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ponnys, islandshästar och julshow i Friends Arena

malin visade sig vara bra på att tölta.
Malin på en islandhäst. Hon visade sig vara bra på att tölta snabbt och vackert också. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Igår var det flera olika shower på Stockholm Horse Show, både ponnyridning, islandshästar och hunddressyr plus tävlingar såklart.

Lördagen är den stora showdagen på Stockholm International Horse Show. Det är shower av olika slag och inte bara med hästar, men alltid med djur. Halv fyra inleddes eftermiddagspasset som benämndes Familjematiné. Det inleddes med ponnyridning för de mindre, men de var inte mindre duktiga för det. Under det evenemanget sattes det internationellt publikrekord för ridsport-evenemang, 15 694 personer. Och vi fick veta att fjordhästen Sigge utnämnts till Publikens favorit genom en omröstning på nätet. På ridsportmässan som pågår samtidigt i samma lokaler kan man rösta på sin hästfavoritras. På lördagskvällen ledde Islandshästen tätt följd av Nordsvensken.

Efter ponnyritten ändrades banan snabbt om för Fälttävling för att sedan följas av agility för hundar där Anders Bagge och Fredrik Sten ledde varsitt lag. Anders Bagge behöver väl ingen närmare presentation. Fredrik Sten bloggar om hundar på Agrias hemsida och har varit med i tv-programmet ”Hundcoachen”. Varje lag bestod av fyra personer som skulle springa en bana med en hund med olika ganska lätta hinder för hunden. Anders Bagge hade bland annat Malin Baryard och Peder Fredricson i sitt lag och Fredrik Sten hade bland annat John Whitaker i sitt. De tre namnen: Malin Baryard, Peder Fredricson och John Whitaker är bärande för hela Stockholm Horse Show, de är med i stort sett överallt. Hundarna i det här numret verkade inte vara helt professionella. De sprang ibland lite hur som helst, eller sprang och hälsade på sina hundkompisar  som sprang den andra banan. John Whitaker delar av banan själv när inte hunden gjorde. Det här var ett kändisevenemang för att uppmärksamma att Agria skänkte tio tusen kronor till djurrelaterade välgörande ändamål. Men publiken hade kul. Malin och Peder fick bestämma att pengarna skulle delas mellan Djurens Vän och Hundstallet eftersom de var med i det lag som utsågs till vinnare.

Sedan var det uppvisning av islandshästar som gjorde just det, visade upp sig. Senare på kvällen var det ytterligare ett nummer med islandshästar fast med betydligt mer fart i. Malin Baryard och belgaren Nicola Philippaerts tävlade mot Peder Fredricson och Nicolas bror Olivier i att tölta vackert respektive snabbt. Tölt är islandshästarnas karakteristiska gångart. Islandshästen har totalt fem olika gångarter. Den har funnits på Island i 1200 år. Men de här islandshästarna kommer aldrig mer få tölta på Island. För islandshästar som lämnat Island får inte återvända. På det sättet vill man bevara rasens ursprung.

Kvällen avslutades med en häftig julshow som inbegrep både vaktparad och en flygande släde, och tomtenissar som åkte skidor dragna av hästar.