Barocka kvinnor – en feministisk operafestival

Foto: Röda Sten Konsthall.
Foto: Röda Sten Konsthall.

Röda Sten Konsthall inleder året med en feministisk barockoperafestival med fokus på bortglömda kvinnliga kompositörer. Festivalen äger rum 16-17 januari 2016 på Röda Sten Konsthall i Göteborg och är ett samarbete mellan Operabyrån och Röda Sten Konsthall.

Operabyrån spelar den nyskrivna operan Ingjutet i mitt hjärta (uruppförs på Musikaliska i Stockholm 9 januari) tillsammans med Göteborgsbaserade Utomjordiskas urpremiär av Witch, Bitch, Temptress, Feminist. Båda dagarna inleds med konserten Jag brinner en stilla eld och avslutas med publiksamtalet Barocka kvinnor; igår och idag. Publiken kommer bland annat att få höra musik av Antonia Bembo, Anne Boleyn, Francesca Caccini, Maddalena Casulana och Elisabeth Jacquet de la Guerre. Operabyråns föreställning Ingjutet i mitt hjärta spelas även 18-19 januari.

Catalina Langborn, violinist och den andra av Operabyråns två konstnärliga ledare spår att detta blir den största feministiska barockhändelsen under 2016.

Antonia Bembo, Elisabeth Jaquet de la Guerre, Francesca Caccini med flera var alla verkligt stora kompositörer på sin tid, berättar Catalina Langborn. De spelades på stora scener och gav ut sin musik med kungens sigill precis som sina manliga komponistkollegor men av någon anledning har kvinnorna glömts bort och raderats ur musikhistorien. Nu är det hög tid att deras musik får den plats i musiklivet som den förtjänar, avslutar Langborn.

Festivalprogram Barocka Kvinnor

Lördag 16 januari och söndag 17 januari

14.00 – 14.40
Anna Paradiso Laurin och Lena-Susanne Norin – Jag brinner en stilla eld

Detta program bjuder på kärlek, begär, tro och svek, med arior och en kantat av Barbara Strozzi samt en motett av Claudia Sessa, bägge framförda av alten Lena-Susanne Norin. Vi får även höra cembalisten Anna Paradiso Laurin spela fantasifulla danssatser i typiskt sirlig fransk stil av Elisabeth Jaquet de la Guerre.

15.00 – 16.00
Operabyrån – Ingjutet i mitt hjärta

En nyskriven opera med den bortglömda kompositören Antonia Bembos (1640-1720) musik och livsöde som föreställningens nav. Bembos musik vävs här samman med Mattias Peterssons nyskrivna musik för elektronik och barockinstrument samt med musik av Elisabeth Jaquet de la Guerre. Libretto: Emma Broström. Regi: Helena Röhr. Med Catalina Langborn, Christina Larsson Malmberg, Martin Vanberg, Jonas Nordberg och Kate Hearne. Bente Rolandsdotter ansvarar för design av rummet och kostymerna.

16.45 – 17.30
Utomjordiska – Witch, Bitch, Temptress, Feminist

Sceniskt gestaltad konsert där nutidens näthat riktat mot kvinnor ställs mot dåtidens konstnärliga uttryck skapad av en undertryckt grupp; de kvinnliga kompositörerna. Barockmusik smälter här samman med improvisation, performance och videoprojektioner. Med Amanda Flodin, Per T Buhre, Elisabeth Holmertz, Dohyo Sol, Ingrid Andersson, Johannes Lundberg, Harald Svensson, Michele Collins och Siri Landgren.

17.45 – 18.30
Publiksamtal: Barocka kvinnor; igår och idag

Operabyråns Catalina Langborn, Christina Larsson Malmberg och Mattias Petersson samt Per T Buhre och Amanda Flodin från Utomjordiska i ett samtal om musik, jämställdhet och tradition/nyskapande. Moderator är Rebecka Pershagen.

Biljetter till festivalen Barocka Kvinnor

Lördag 16 januari kl 14-18.30. Söndag 17 januari kl 14-18.30

Dagspass (gäller en av dagarna): 280 kr
Dagspass reducerad* (gäller en av dagarna) 220 kr
*Student, senior, arbetssökande, under 26 år

Biljetter till Operabyrån – Ingjutet i mitt hjärta

Måndag 18 januari kl 19, tisdag 19 januari, kl 19

Operabyråns föreställning Ingjutet i mitt hjärta spelas även separat på Röda Sten Konsthall 18-19 januari.

Biljett 180 kr (gäller en av dagarna) 180 kr
Biljett reducerad* (gäller en av dagarna) 120 kr
*Student, senior, arbetssökande, under 26 år

Röda Sten Konsthall är en stor utställningsplats för samtida konst och kultur. I husets fyra våningar visas program året om, med seminarier, workshops, visningar, Ung & Skapande,Verkstan och Restaurang Röda Sten med café och klubb.

Verksamheten drivs i ett gammalt pannhus som byggdes 1940. Då tjänade huset som värmecentral åt närliggande industrier. I pannhuset eldade man med kol och flis som förvarandes i de stora behållare som finns kvar i taket på andra våningen.

Källa: Röda Sten Konsthall.