javplatform

27:e januari är ett viktigt datum att komma ihåg 

Inlagd av on jan 28th, 2016 Sparad i Opinion. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Foto: Svenska kyrkan.

Idag är det förintelsens minnesdag. Antisemtismen ökar i Europa och det är viktigt att vi aldrig någonsin glömmer det fruktansvärda som hände! 

”Förbanna ej mörkret – tänd ett ljus”

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans och främlingsfientlighet.

2015 är det 70 år sedan befrielsen av Auschwitz. I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom en rad arrangemang under andra halvan av januari. Bl a inviger biskop Thomas Söderberg en utställning med porträtt av förintelsens offer på Västerås stadsbibliotek och i Viksängskyrkan ges teatermonologen Ondskan med 4:e teatern.

Arrangeras av  Folkets Bio Västerås, Judiska föreningen, Länsstyrelsen i Västmanlands län, Samfundet Sverige-Israel Västmanland, Svensk-polska föreningen i Västmanland, Svenska kyrkan Västerås och Västerås stad (Kulturnämnden, Vallonens mötesplats och Västerås Stadsbibliotek)

Källa: Svenska kyrkan.

Kommentarer är avstängda