Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

​Ytterligare 60 miljoner kronor till äldreomsorgen i Malmö

Malmö stads äldreomsorg får nu ytterligare 60 miljoner kronor till ökad bemanning från den miljard som regeringen avsatt till ändamålet under 2016. Syftet med satsningen är att öka tryggheten och förbättra kvaliteten för den enskilde.

Regeringens satsning på äldreomsorgen innebär en förstärkning av den personal som arbetar med stöd och omvårdnad nära brukarna och har tidigare bidragit till att Malmö stad kunnat anställa fler vårdbiträden, under- och sjuksköterskor, fysio- och arbetsterapeuter, dietister samt arbetsledare. De 60 miljoner kronor som nu tillkommer gör det möjligt att utveckla äldreomsorgen ytterligare, bland annat ÄMMA-teamet som är ett mobilt akutteam för de som är allra sjukast och inte själva kan ta sig till vårdcentralen eller sjukhuset. Teamet får 1 450 000 kronor och stadsområdena tilldelas mellan åtta och 15 miljoner kronor var.

Satsningen på ökad på bemanning sträcker sig hela mandatperioden fram till 2018.

– Pengarna är till för att kunna öka bemanningen i äldreomsorgen i syfte att skapa ökad trygghet och kvalité i hemtjänst och på vårdboende. En ökad bemanning kan skapa utrymme för personalen att tillbringa mer tid med den enskilde, men också ge större möjligheter för personalen att gemensamt utveckla verksamheten, säger Carina Nilsson (S), vård- och omsorgskommunalråd.

– Det är mycket glädjande att vi nu beslutar om en finansiering av ÄMMA-teamet. Ett mobilt akutteam kan avlasta anhöriga och motverka att kvinnor tvingas in i det obetalda omsorgsarbetet, säger Nils Karlsson (MP), kommunalråd med ansvar för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Källa: Malmö Stad