Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konstdokumentär om Impressionisterna visas på bio i Sverige

impressionist
Foto: Folkets Hus och Parker

Folkets Hus och Parker visar Impressionisterna på sina biografer. De är några av världens mest populära konstnärer. Verk av Cezanne, Monet, Degas och deras landsmän säljs idag för tiotals miljoner dollar. Men vilka var de egentligen? Konstdokumentären har premiär 22 februari.

För att hjälpa till att besvara dessa frågor har filmarna fått unik tillgång till en ny stor utställning med fokus på 1800-talets parisiske konstsamlare Paul Durand-Ruel, den frispråkige förkämpen för impressionismen. Denna efterlängtade utställning är kanske den mest omfattande som någonsin arrangerats om impressionisterna.

Durand-Ruels modiga beslut att ställa ut impressionisterna i New York 1886 introducerade upplysta, rika amerikaner för ett modernt franskt måleri. På det sättet inte bara fyllde han stora amerikanska gallerier med impressionistiska mästerverk, utan höll även impressionismen vid liv, under en period då den såg ut att fullständigt misslyckas.

Folkets Hus och Parker erbjuder unika tillfällen att ta del av välbesökta och populära konstutställningar från museer världen över. Under säsongen 2015-2016 breddas Live på bios program med Exhibition on Screen, en serie populära konstutställningar från gallerier runt om i världen. Live på bio har blivit en av Sveriges viktigaste satsningar på kulturtillgänglighet i hela landet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet. För mer info: www.livepabio.se

Regi:   Phil Grabsky

Text: Svensk text
Beräknad längd:
1 tim 30 min
Premiär: 22 februari

Källa: Folkets Hus och Parker