Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lagrådsremiss om återanvändning av radio- och tv-företagens produktioner

Foto: Wikimedia

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om återanvändning av upphovsrättsligt skyddat material i radio- och tv-företagens produktioner. Förslaget gör det enklare för radio- och tv-företagen att öppna upp sina arkiv för allmänheten.

I radio- och tv-företagens arkiv finns en stort material inom vitt skilda områden. Materialet speglar i hög grad Sveriges utveckling och är en viktig del av vårt kulturarv. Det finns ett stort intresse från tittare och lyssnare att få ta del av materialet, t.ex. via Internet.

Mycket av materialet är gammalt och ofta finns ett stort antal rättigheter till ett och samma radio- eller tv-program. Det är därför svårt eller omöjligt för radio- och tv-företagen att identifiera samtliga rättighetshavare och skaffa de tillstånd som behövs för att kunna använda materialet på nytt.

I lagrådsremissen föreslås en förenklad möjlighet till rättighetsklarering för återanvändning av radio- och tv-företagens produktioner. Genom en ny avtalslicensbestämmelse i upphovsrättslagen ges möjlighet att ingå ett kollektivt avtal om användning av verk mellan å ena sidan en organisation som företräder ett flertal svenska rättighetshavare på området och å andra sidan ett radio- eller tv-företag. Avtalet binder även rättighetshavare utanför den avtalsslutande organisationen och ger därmed rätt att använda även verk av sådana upphovsmän. Bestämmelsen gör det alltså lättare att få till stånd ett avtal om återutnyttjande.

Källa: Regeringskansliet