Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Passagerarnas rättigheter ska gälla även vid askmoln

Foto: Wikimedia

Vid dagens transportministerråd i Luxemburg framförde infrastrukturminister Åsa Torstensson vikten av att passagerares rättigheter också ska gälla vid exempelvis askmoln.

– Ska vi få människor att resa kollektivt så krävs det att de kan lita på att deras rättigheter gäller även vid askmoln och liknande situationer. Att strandsatta resenärer blir av med sina rättigheter till ersättning är inte acceptabelt. Därför har jag i dag framfört min och regeringens syn – att passagerare ska kompenseras när resor försenas eller ställs in, oavsett vad som orsakat trafikstoppet, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Det har i den offentliga debatten framförts krav att EU:s förordning om passagerares rättigheter inte skulle gälla vid exempelvis askmoln. När EU:s transportministrar diskuterade effekterna av askmolnet vid dagens möte framförde Åsa Torstensson Sveriges uppfattning i frågan.

– För att det inte ska råda någon osäkerhet om att passagerarnas rättigheter ska gälla så har jag idag poängterat vikten av att förordningen om passagerarnas rättigheter revideras för att tydliggöra ersättningsansvar, säger Åsa Torstensson.

Källa: Näringsdepartementet