Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Livet som FN-soldat skildrat i ny roman

ernström
Foto: Hoi Förlag

”Ett halvt år, ett helt liv” är en dokumentärroman om hur det var att vara FN-soldat under Balkan-kriget.

Magnus Ernström tjänstgjorde som FN-soldat i Bosnien under Balkan-konflikten i början på 90-talet. Han var där från hösten -93 till våren -94, alltså ett halvår. Det halvåret finns med i titeln i boken han skrivit om sina upplevelser, ”Ett halvt år, ett helt liv.” Vad jag kan bedöma så är det en bra skildring av livet som FN-soldat. Dokumentärroman är nog bästa sättet att skildra det här. En ren faktabok hade förmodligen blivit väldigt torr och tråkig med en uppräkning av en massa namn på personer och platser. Om det är ren fiktion så är det svårt att veta vad som är sant. Det är ingen exakt skildring, det hade blivit för rörigt och ibland långrandigt, men det är verkliga händelser och verkliga personer. För dramaturgins skull har han ibland fått slå ihop slå ihop flera händelser på en plats till en. Man får en god uppfattning om hur livet var för de svenska FN-soldaterna under Balkan-kriget och av krigsförloppet det halvår han var där. De var inte på någons sida och ansågs därför av de krigförande parterna vara mot alla.

Eftersom det inte är en faktabok så skrivs inte mycket om politiken och om bakomliggande orsaker till kriget men han redogör iallafall ibland vem som är allierad med vem, och emot vem, precis lagom kort och koncist. Någon som kommer ihåg Stupni Do? Det ligger långt ner på Googles söklista. Men när det hände fick det stor uppmärksamhet. I ett krig som var brutalt och skoningslöst så var det ändå värre än det mesta annat som hände. Kroatiska styrkor utförde en brutal massaker på bosniska civila efter att staden intagits. De skonade varken barn eller åldringar. Den svenska FN-bataljonen var de första utomstående som nådde dit efter massakern och fick se med egna ögon vilka illdåd som begåtts. Det är en av bokens starkaste delar.

Boken är bra och lättläst. Han har gjort ett bra bakgrundsarbete för att få fram alla fakta om det som de var med om där nere. Det är intressant att få fakta och bli påmind om den här konflikten. Andra världskriget som tog slut för 70 år sedan blir vi nästan dagligen påminda om genom någon film eller tidningsartikel, men det här kriget hände för bara 20 år sedan och är en viktig del av vår moderna historia. Boken utkom 21 maj på Hoi förlag.

För den som vill ha ett inifrån-perspektiv på kriget kan jag rekommendera ”Balkan Express” av Slavenka Drakulic. Hon bodde i dåvarande Jugoslavien och jobbade som journalist när kriget bröt ut. Hon har intervjuat både soldater och civila krigsoffer och skriver om hur kriget vände upp och ner på hennes vardag. Tyvärr verkar det vara svårt att få tag på den svenska översättningen numera men den finns på engelska.