EM i dragracing: Nu utmanas svenskarna!

Foto:Tierp dragracing arena.
Foto:Tierp dragracing arena.

Den 16-19 juni utmanas de svenska Europamästarna i dragracing. Då genomförs Tierp Internationals med ca 300 förare från tio länder. Konkurrensen blir hård men Sverige håller världsklass, menar Åsa Kinnemar på Speedgroup.

Den första EM-deltävlingen genomfördes på dragracingbanan Santa Pod Raceway i England under sista helgen i maj. Svenskarna gjorde bra ifrån sig. De två regerande Europamästarna tog sig till final i Santa Pod: Mikael Kågered (Linköping) i klassen Top Fuel och Michael Gullqvist (Hässelby) i klassen Pro Modified. Men inför veckans EM-tävling på Tierp Arena höjs temperaturen ytterligare.

– Det finns många utmanare och inget kan tas för givet för de regerande mästarna. I snabbaste klassen Top Fuel Dragster vann Stig Neergaard från Danmark i finalen över Micke Kågered på Santa Pod. Med 10 000 hästkrafter att bemästra är det dagsformen som avgör. Alla har kapacitet, men att få det att stämma lopp efter lopp är otroligt svårt, säger Åsa Kinnemar, CEO på Speedgroup som administrerar EM och SM i dragracing samt Europas största serie EDRS – European Drag Racing Series.

En förare att hålla ögonen på är Jimmy Ålund som kör i klassen Pro Stock, fortsätter Åsa Kinnemar:

– Det är klar rekordvarning på honom. Han är en duktig förare, har kunskap som få och en bil som presterar tider som är bland de snabbaste i världen. Han startade också säsongen med vinst på Santa Pod och blir svår att utmana på Tierp Arena.

Generellt är de svenska förarna framstående inom dragracing. Det gäller inte bara i Europa utan även i USA:

– Sverige har flest förare i EM i dragracing av alla länder. Förra säsongen vanns fyra av fem tävlingsklasser med EM-status av svenska förare. Flera svenskar tävlar också i USA och där Jonnie Lindberg vann det amerikanska mästerskapet i klassen Top Methanol Funny Car, säger Åsa Kinnemar.

– I helgen är det Jonnies bror Johan Lindberg som sitter bakom ratten i en av Pro Modified-bilarna. Jonnies och andra förares framgångar i USA har öppnat upp ögonen för Europa. Vi håller världsklass helt enkelt, fortsätter hon.

Sammanlagt deltar närmare 300 förare från 10 olika länder under Tierp Internationals. Tävlingarna omfattar allt från Junior Dragster till Top Fuel Dragster och Top Fuel Bike. Den mest långväga föraren kommer från Kuwait och tävlar i bilklassen Pro Modified.

Resultat från tävlingen publiceras på dragracing  eu -webbsidan .
Där finns också anmälningslistan synlig fram till tävlingsstart.

Tierp Internationals ingår som deltävling i:

FIA European Drag Racing Championship
EM i Drag Racing för bil.
Fem tävlingsklasser – Top Fuel Dragster, Top Methanol Funny Car, Top Methanol Dragster, Pro Modified, Pro Stock.
Mästerskapet körs över sex deltävlingar varav två på Tierp Arena.
Hemsida inkl kalender: dragracingeurope  .

EDRS Pro Nordic Drag Racing Motorcycle Championship
Nordisk mästerskap i Drag Bike.
Sex tävlingsklasser – Top Fuel Motorcycle, Super Twin, Pro Stock Motorcycle, Super Street Bike, Super Gas Bike och Super Comp Bike.
Mästerskapet körs över fyra deltävlingar – två på Tierp Arena, en i Finland och en i Norge.
Tierp Internationals är den första deltävlingen för säsongen.
Hemsida: edrspro  .

EDRS European Drag Racing Series
Europas största drag racing serie där ca 800 förare från ett 10-tal länder deltar.
Serien inkluderar 18 tävlingsklasser, bil och MC. Också juniorer. Tävlingen på Tierp Arena är en serietävling för de här klasserna.
Hemsida: dragracingeurope   under eu/edrs  .

Dragracing SM
Tävlingen har också SM-status för tre av bilklasserna: Pro Modified, Stock/Super Stock och Competition Eliminator.
Hemsida: dragracing-sm.

Event och racing. Dragracingbanan är i särklass en av de bästa i världen och varje år arrangerar vi stolt flera EM-deltävlingar i dragracing. Varje event besöks av mellan 25 000-40 000 besökare vilket skapar mycket goda exponeringsmöjligheter på arenan. Tierp Arena består även av en fullskalig racingbana där det bland annat har körts STCC.

Källa: Tierp Arena.