Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världens snabbaste elbilar drar bransch och publik till eCarExpo

Koengisegg Regera front moretwist. Foto: eCarExpo.
Koengisegg Regera front moretwist. Foto: eCarExpo.

När Nordens första elbilsmässa, eCarExpo, arrangeras i Stockholm och Göteborg i november så är det världens snabbaste elbilar som blir dragplåstren. Koenigsegg, Rimac, racingbilar – det lustfyllda står i mässans centrum.
– Vi och bilbranschen laddar för den roligaste och intressantaste bilmässa vi haft i Sverige någonsin, säger mässgeneralen Gunnar Dackevall.

Den som har vant sig vid att se några av de häftigaste supersportvagnarna på GranTurismo Expo lär inte bli besviken I höst heller. Då sker nämligen premiären för eCarExpo, en ny temautställning som samlar de allra snabbaste bilarna som drivs helt eller delvis på el.

Den svenska marknaden för elbilar växer stadigt, tillväxten det senaste året har varit 89 % och prognosen är att över 30 000 ska rulla på vägarna vid årsskiftet. Trenden för elbilarna är tydlig, lägre pris, längre räckvidd och fler modeller.

– Vår prognos är att 200 000 laddbara bilar kommer att finnas år 2020, säger Olle Johansson, VD för Power Circle, en av den nya elbilsmässans partners och elkraftsbranschens intresseorganisation för framtidsfrågor.

Även bilbranschens organisation BilSweden välkomnar den nya mässan för elbilar, eCarExpo, som arrangeras i Eriksbergshallen i Göteborg 11-13 november och i Nacka Strand i Stockholm, 18-20 november. Bil Sweden planerar att medverka med seminarier under mässan.

Men lockbetena för publiken handlar om att elbilar inte bara är miljövänligt utan också lust- och fartfyllt:
– Vi vill visa att det går att kombinera miljövänlighet med lust, kraft och prestanda, och att den framtiden redan har börjat, säger mässgeneralen Gunnar Dackevall.

Redan nu är det klart att flera av världens snabbaste och mest omtalade elbilar kommer att visas på den svenska elbilsmässan:

Världens snabbaste elhybrid – Koenigsegg Regera med 1 500 hk
Världens snabbaste elbil – Rimac Concept One med 1 088 hk
Världens knasigaste elbil – Morgan E3W

Intresset från de internationella biltillverkarna att visa sina el- och laddhybrider är stort. Det talas om att Teslas allra senaste succébil kommer till mässan, liksom LeMans-prototyp, Formel E- racer, Pikes Peak-rekordbil, en Top Fuel dragster på el och många fler spännande fordon och personer.

Arrangören har fem års framgångsrik erfarenhet av högklassiga bilmässor bakom sig, med GranTurismo Expo i Stockholm och Göteborg, och Samlarbilsmässan som hade en succéartad premiär i Örebro i år.

Källa: eCarExpo.