Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kemisk signal kan underlätta personanpassad medicinering

Ett internationellt forskarlag har sökt efter icke genetiska orsaker för vanliga immunsjukdomar och funnit att en signal, så kallad Hydroxymetylcytosin (HMC), finns i många DNA regioner med genetiska förändringar som ses vid flera immunsjukdomar.

Vanliga sjukdomar som allergi, diabetes och andra immunsjukdomar har ökat under de senaste decennierna. Detta tyder på att miljö kan ha större betydelse än gener för ökningarna. Ett internationellt forskarlag lett från Centrum för personanpassad medicinering vid Linköpings Universitet har därför sökt efter icke genetiska orsaker för vanliga immunsjukdomar. De undersökte kemiska signaler som reglerar hur DNA omvandlas till protein.

I studien, som publiceras i Cell Reports, fann de att en signal, så kallad Hydroxymetylcytosin (HMC) fanns i många DNA-regioner med genetiska förändringar som ses vid flera immunsjukdomar. HMC är lätt att mäta i prover från patienter. Universitetslektor Colm Nestor, som lett studien, bedömer också att HMC kan användas diagnostiskt för att påvisa sjukdom samt för att personanpassa medicinering. Ur ett mer övergripande perspektiv kan HMC även ge en länk mellan hur arv och miljö samverkar för att orsaka sjukdom.

Källa: Linköpings universitet.