Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vart femte par solglasögon var felmärkta

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Vart femte par solglasögon var felmärkta

52 av totalt 53 provade solglasögon klarade standardens krav på UV-skydd vid konsumentverkets marknadskontroll. Däremot visade resultaten att 10 av solglasögonen hade en annan filterkategori än vad som angivits via märkningen.
4 stycken provade solglasögon tillhörde den mörkaste kategorin som inte är lämpliga för användning i trafik och skall ha en varningsmärkning som saknades på samtliga 4 par.

När vi köper solglasögon tänker vi ofta på utseende och design, men det är även viktigt att komma ihåg att solglasögonen ska skydda dina ögon mot UV-strålning när de utsätts för kraftig solljus.

– Vårt råd till dig som skall köpa ett par solglasögon är välja ett par som är CE-märkta. Med CE-märkningen deklarerar tillverkaren att solglasögonen uppfyller alla grundläggande hälso- och säkerhetskrav. Välj ett par som tillhör filterkategori 3, då får du ett par solglasögon som ger ett bra skydd mot UV-strålning och samtidigt kan användas i trafik, säger Maria Lindstedt vid konsumentverkets enhet för produktsäkerhet.

Solglasögon är enligt europeisk standard indelade i 5 olika filterkategorier (0-4). De solglasögon som släpper igenom mest ljus och UV-strålning tillhör kategori 0 medan kategori 4 släpper igenom minst ljus och UV-strålning.  Viktigt att veta är att solglasögon märkta med filterkategori 4 är mörka och släpper inte igenom tillräckligt med ljus för att vara lämpliga att användas i trafik.
Prova ut dina solglasögon och kontrollera märkningen. Ögonen skyddas bäst av tätslutande solglasögon som även skyddar mot instrålning från sidan. Prova dig fram och välj ett par som passar din ansiktsform.
1. Köp bara solglasögon som är CE-märkta.
2. Tänk på att köpa ett par solglasögon som skyddar mot instrålning från sidorna.
3. Välj filterkategori 3, det ger ett bra skydd mot solen samtidigt som de kan användas för bilkörning.

Källa: KO