Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Disneys Zootropolis är rolig , snygg och fartfylld

Zootropolis. Foto: Disney.
Zootropolis. Foto: Copyright: ©Disney

Allt som Disney gjort för animerad film är ju hyllat genom åren. Nu kommer Zootropolis på dvd och det är en fräsch och väldigt snyggt animerad historia om en värld där de vilda djuren inte är så vilda längre. Kaninen Judy hamnar ur askan i elden när hon blir den första poliskaninen. Det händer nånting hemskt med rovdjurens beteende och de övriga djuren i den lugna staden Zootropolis blir rädda. Kanske  Judy kan lösa fallet om hon kan få den sluga räven Nick att hjälpa henne?

I staden Zootropolis kan vilket djur som helst bli vad de önskar. En ny ordning råder där alla djur lever i en fredlig samverkan. Rovdjuren jagar inte bytesdjuren längre utan alla lever i harmoni med varandra. Alla djuren har sina egna temperaturberoende boendemiljöer eller zoner. De har såklart speciellt anpassade tågdörrar och andra maskiner för varje djurtyp. Från elefant, noshörning , isbjörnar till vanliga hundar ner till den lilla musen. De har verkligen lyckats hitta passande djurkaraktärer för olika yrkesroller. Rovdjuren som tigrar, lejon och björnar och de stora oxarna passar såklart som chefer, vakter eller poliser eller bovar såklart. Men det finns ju även andra som bryter mot normen som den snälla receptionisten som är from som ett lamm trots sin storlek. Det kan ju bli ett problem när man drar alla olika över samma kam. Vilket ju är en sak de lyckas lyfta fram här också.

Den unga kaninen Judy Hopps har tagit till sig denna harmoniska ordning och har redan bestämt sig för vad hon vill bli när hon växt upp. Hon ska göra världen lite bättre genom att bli Zootropolis första polis kanin.

Hennes omgivning har svårt att förstå. De ser hennes chanser att lyckas med det som små eller näst intill omöjligt. Men hon har förstående föräldrar som låter henne försöka med viss tvekan. De hoppades att hon skulle nöja sig med att sälja morötter som de och alla hennes syskon.

Efter många misslyckade försök har Judy tränat hårt för att klara de fysiska kraven som är galet stora för en lite kanin. Men till slut lyckas hon med smidighet och snabbhet klara sig vidare och till slut bli godkänd som stadens första polis kanin. Men polisbefälet ger henne inte direkt något upplyftande eller spännande uppdrag utan hon hamnar på trafikkontoret som en enkel lapplisa.

Hon skäms lite över detta och hoppades ju att hon kunde göra nåt mer. Att ge upp och åka hem är inte riktigt hennes natur. En dag när hon står i affären ser hon räven Nick Wilde med sin lilla dotter i elefantkostym i kön framför henne. Han har tydligen inte några pengar och den lilla barnet vill så gärna ha en sån där stor glass. Judy kan inte låta bli att tycka synd om dem och betalar glassen åt räven. Glassen som är enorm ser ut att räcka till en mindre familj.

Lite senare får hon syn på de två igen och då visar sig barnet vara en liten äldre kille och inte någon baby. Hon förstår att hon blivit blåst av räven som är en bedragare som lurar alla de kan för att sälja glassar eller annat de kommer över. Efter en hel del drama och bråk lyckas de på nåt sätt få kontakt och blir vänner trots denna dåliga start.

När de råkar springa på en ledtråd till varför flera rovdjur helt plötsligt blivit galna i Zootropolis och börjat attackera bytesdjur blir det lite spännande. Med rävens slughet och hennes snabbhet och vassa hjärna lyckas de kanske hitta svaret på gåtan varför rovdjuren blir tokiga?

Vi har sett det förut men inte riktigt så här. Allt som Disney gjort för animerad film är ju hyllat genom åren. Nu kommer de med ett nytt kapitel i animerad film med sin nya film Zootropolis som lätt hoppar in i klassikerhyllan. Det är en fräsch och väldigt snyggt animerad historia om en utopisk värld som många skulle vilja bo i. Där alla är lika värda oavsett storlek, djurart eller bakgrund eller historia. Lika värde slår lätt an en skön ton som även vi människor borde ta till oss mer. Aftonkuriren gillar denna välgjorda animerade film med sina roliga karaktärer och sin fina story, vi puger höga betyget 4 poäng av 5 möjliga.

Betyg42