Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jätten tävlar i San Sebastian

Ur Jätten. Foto Peo Olsson, TriArt Film.
Ur Jätten. Foto: Peo Olsson, TriArt Film.

Vid en presskonferens tidigare i dag avslöjades att Johannes Nyholms långfilmsdebut Jätten av har tagits ut till huvudtävlan vid filmfestivalen i San Sebastian.

– Riktigt skoj! Ett stort steg för den här filmen och ett majestätiskt kliv ut i världen för vår 50 meter höga jätte, säger Johannes Nyholm när han får beskedet.

Filmfestivalen i San Sebastian, en av världens äldsta och mest prestigefyllda festivaler, pågår mellan den 16 och 24 september. Huvudpriset i det officiella programmet, The Golden Shell, har tidigare tagits emot av bland andra François Ozon, Peter Mullan, Claude Chabrol och Terrence Malick. I årets upplaga syns förutom Jätten, bland annat Ewan McGregors långfilmsdebut American Pastoral.

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att Jätten har blivit utvalt till huvudtävlan i en av världens mest prestigefyllda festivaler, kommenterar filmens producent på Garagefilm Maria Dahlin beskedet.

I sina kortfilmer Las Palmas och Dockpojken har Johannes Nyholm skapat ett eget filmiskt universum. Något han fortsätter att utveckla i sin hjärtskärande och visuellt egensinniga långfilmsdebut Jätten: Rikard är 30 år, autistisk och född svårt missbildad. Han skiljdes från sin mor som barn, men är fast besluten att återförenas med henne. För att nå sitt mål tar Rikard hjälp av spelet boule och en 50 meter lång jätte.

Jätten är producerad av Garagefilm International och Beofilm i samproduktion med Film Väst, Sveriges Television i samarbete med Joclo, Beofilm Post Production, Tonemestrene. Filmen har fått stöd från Svenska Filminstitutet genom konsulent Magdalena Jangard. samt Danska Filminstitutet, Eurimage, Nordisk Film & TV Fond och Kreativa Europa Media.

Jätten har svensk biopremiär den 14 oktober och distribueras av TriArt Film.

Källa: Filminstitutet.