Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världens främsta regissörer väljer svenska filmer

Foto: Svenska Filminstitutet , SFI.
Foto: Svenska Filminstitutet , SFI.

Idag den 11 augusti inleder Svenska Filminstitutet och Folkets Hus och Parker ett samarbete för att tillgängliggöra det svenska filmarvet på landets biografer. Gemensamt har vi bett sju utländska regissörer att välja och presentera sina svenska favoritfilmer. De sju regissörerna som valt är inga mindre än Alexander Payne, Wes Anderson, Agnès Varda, Lars von Trier, Agnieszka Holland, Marzieh Makhmalbaf och Aki Kaurismäki.

Av regissörernas val har vi under rubriken Regissörens val skapat ett filmprogram för Folkets Hus och Parkers biografer. Samtliga filmer är digitalt nyrestaurerade och finns i Filminstitutets biografdistribution.

Programmet med sju filmer presenteras under Folkets Hus och Parkers filmdagar i Kiruna 11-14 augusti och då visas också en av filmerna, Victor Sjöströms mästerverk Ingeborg Holm (1913), ackompanjerad av levande musik. Filmen valdes av Oscarbelönade Alexander Payne (känd för About Schmidt, Sideways, Nebraska med flera, samt aktuell med en ny film med Rolf Lassgård på rollistan).

Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet:
– Svensk film har från första början haft betydelse för omvärlden. Redan på stumfilmstiden var Sverige ett av de länder som förnyade filmkonsten och gjorde film som påverkade samhället. Vi har onekligen många filmer som nått ut i världen, av regissörer som Victor Sjöström, Bo Widerberg, Suzanne Osten och inte minst Ingmar Bergman. Och det är verkligen roligt att kunna erbjuda dessa filmer till svenska biografer igen.

Calle Nathanson, vd på Folkets Hus och Parker:
– Genom detta samarbete erbjuds våra biografer ett exklusivt urval av sju filmer. De nyrestaurerade och digitaliserade klassikerna ger oss chansen att knyta an till den svenska filmhistorien och även till vår egen historia som biografkedja, samtidigt som vår publik får se ett urval av de bästa svenska filmerna som producerats genom åren.

I takt med att det svenska filmarvet blir digitalt blir filmerna tillgängliga för biograferna. Att utländska regissörer har valt filmerna ger dem en ny, spännande ingång. Programmet innehåller sju filmer från 1913 till 1990 och det är ett imponerande utsnitt ur svensk filmhistoria.

Filmerna som ingår i programmet är:
Ingeborg Holm, Victor Sjöström, 1913
Fröken Julie, Alf Sjöberg, 1951
Smultronstället, Ingmar Bergman, 1957
Jungfrukällan, Ingmar Bergman, 1960
Barnvagnen, Bo Widerberg, 1963
Svält, Henning Carlsen, 1966
Skyddsängeln, Suzanne Osten, 1990

Filmerna kommer att visas på Bio Rio i Stockholm, Roy i Göteborg, Röda Kvarn i Helsingborg, Spegeln i Malmö samt på flera av Folkets Hus och Parkers medlemsbiografer.

Tre av filmerna är restaurerade av Svenska Filminstitutet inom ramen för den särskilda satsningen på digitalisering av det svenska filmarvet 2014-2018. Tre är digitalt restaurerade av SF Studios och en har bekostats av Det Danske Filminstitut.

Källa: Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute.