Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SJs resenärer ska få bättre service vid trafikproblem

Foto: Wikimedia

SJs resenärer kommer att tas bättre omhand vid stora trafikstörningar. SJ har tecknat ett nytt avtal om buss- och taxiersättning vid händelser liknande snökaoset i vintras.

– Hur vi tar hand om våra kunder är viktigast av allt. Det nya avtalet ger oss ännu bättre möjlighet att omhänderta våra resenärer, att rätt antal bussar och taxi snabbare kommer ut vid en stor trafikstörning, säger Maria Cederberg, chef för SJ Contact Center och SJ Resebutiker.

Från om med den 1 oktober är det A Björks AB som har det riksomfattande ansvaret för SJs ersättningstrafik med buss och taxi. Det nya avtalet ger flera förbättringar som exempelvis GPS-navigering och även ett ekonomiskt incitament för transportören att snabbare komma ut vid en trafikstörning.

Vinterns stora snöproblem med oplogade järnvägsspår och nedisade tåg skapade stora besvär för resenärerna. Vid ett enskilt tillfälle i vintras hade SJ 600 ersättningsbussar i trafik samtidigt. SJ har tagit stor lärdom av vinterproblemen och det nya ersättningstrafikavtalet säkerställer en helt annan leveranskvalitet. SJ kan snabbt ange hur många resenärer som är i behov av ersättningstrafik.

Varje buss och taxi som används i ersättningstrafiken utrustas med GPS vilket gör att SJs personal via dator kan följa exakt var fordonen befinner sig. Det minskar risken för felkörningar eller att resenärer inte hittas av chaufförerna.

Flera bolag var med i budgivningen men SJ valde slutligen A Björks AB för en helhetslösning för både buss- och taxiersättning.

– Entreprenörsanda med starkt kundfokus, gott renommé i branschen och ett rikstäckande upplägg avgjorde valet, säger Maria Cederberg.

A Björks AB är ett privatägt familjeföretag med säte Västerås.

– Vi är väldigt stolta över att SJ valde oss som leverantör. Det var vad jag har förstått i hård konkurrens med ett flertal kompetenta bolag, säger Alan Björk, ägare och koncernchef för A Björks AB.

Källa: SJ