Nick Ross vinner designpriset Formex Nova 2016

NickRossFormexNova2016_60
Nick Ross – Vinnare Formex Nova 2016. Foto: Stockholmsmässan.

Nick Ross vinner designpriset Formex Nova 2016 på Formex mässan i Stockholm. Det blir större och häftigare för varje år. Dagens omröstning avgjordes nu ikväll på ett hotell i Stockholm. Motiveringen lyder: Han arbetar metodiskt med material och form och visar en osviklig känsla för gestaltning. Volymerna är välavvägda och språket personligt, ofta med en humoristisk twist och en historisk referens. Samtidigt som han utmanar traditionellt estetiska och ekonomiska värden med en befriande respektlöshet.

– Som en utmärkelse med ett ekonomsikt värde, som går till att skapa och ställa ut nya arbeten, är Formex-priset mycket viktigt, eftersom det stöttar unga skandinaviska designer i ett tidigt skede i karriären. De flesta andra priser jag känner till för unga formgivare fokuserar på de projekt som presenterats. Här skiljer Formex sig eftersom det handlar om formgivaren och dennes hela produktion hittills. Det är en härlig känsla att få en utmärkelse baserad på mig som designer snarare än på ett enskilt projekt. Det blir mer personligt så antar jag säger Nick.

Nick Ross är född i Skottland och har sedan 2010 sin bas i Stockholm. I sitt arbete undersöker han vilken roll historia och berättande har och hur vi uppfattar världen omkring oss. Det sker genom att han arbetar med teman som plats, ursprung och vilken roll fiktion spelar i tidigare och nuvarande samhällen. Nick Ross huvudsakliga intresse ligger i hur gissningar eller ”kulturella urval” kan skapa situationer där vi påverkas att tänka på ett visst sätt och känna vissa saker. Rent estetiskt tycker han om friktionen mellan det eleganta och det brutala.

– Jag arbetar både med egeninitierade projekt, där jag i de flesta fall har en historisk, eller kulturell historia som jag vill berätta och med briefer från möbelproducenter där jag försöker implementera de visuella formerna och referenserna från de självinitierade projekten in i den marknaden. De flesta designer är försiktiga med att röra sig mellan dessa två fora men jag tror att den friktionen är viktig för att hålla produkterna fräscha.

Nova priset
Formex instiftade priset NOVA – årets nordiska formgivare 2011 för att främja Nordisk design skapad av en ännu relativt oetablerad formgivare inom den nordiska inredningsbranschen. Kriteriet är att designern är verksam i Norden att man är högskoleutbildad eller att man visat på att man kan göra innovativa, konstnärliga och användbara produkter, att man har minst en produkt i produktion eller blivit uppmärksammad för en produkt eller fått en produkt utställd i större offentliga sammanhang.

Vinsten består av en utställning på vårens Formex, en sponsrad aktivitet till ett värde av

50 000 SEK, samt ett unikt designat diplom, i år formgivet av Sigríður Rún från Island.

Juryn 2016 består av Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria, Ewa Kumlin, vd Svensk Form och Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm. Gästjurymedlem år 2016 är Johannes Karlström, Note Design Studio.

Tidigare Formex Nova pristagare är Hanna Hedman och Simon Klenell, Sverige, år 2011, Mari Isopahkala från Finland år 2012, Mattias Stenberg, Sverige, år 2013 och Line Depping, Danmark år 2014 och Erik Olovsson & Kyuhyung Cho, Sverige 2015.

Mer om Nick Ross

Ålder: 30 år
Utbildning: Bachelor in Product Design – Grays School of Art Aberdeen, Storbritannien. Masters Interior Architecture and Furniture Design – Konstfack, Sverige.

Designstudio, startår: 2014

Tidigare utställningar, utmärkelser – ett urval:
Last of the Free, Palazzo Clerici – Milano, 2016
White Lies Slab series, Cascina Cuccagna – Milano, 2016
Favoris, Moustache – Paris, 2015
Ung Svensk Form, ArkDes – Stockholm, 2015
Crystal-Rum 319, Hotell Diplomat – Stockholm. 2014
Örnsbergsauktionen, Konstakademien – Stockholm, 2014
Muuto Talent Award 2014
Architectural Digest Emerging Designer, 2014
Green Furniture Award 2014 (juried by Giulio Cappellini)
Ung Svensk Form, Designersblock – London, 2013
Design Anima, Rossana Orlandi – Milano, 2013
Ung Svensk Form, 2012

Källa: Stockholmsmässan.