Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Swiss Army man – unik dramakomedi

paul-dano-og-daniel-radcliffe-i-swiss-army-man
Foto: A24 Films Paul Dano och Daniel Radcliffe i Swiss Army Man

Vem hade kunnat ana att en film med Daniel Radcliffe som ett pruttande lik skulle kunna framkalla sådan värme, tragik och livsglädje på samma gång? Långfilmsdebutanterna Dan Kwan och Daniel Scheinert visar med många medel att så faktiskt är fallet i årets mest unika film.

 

For att fravika verkligheten så skaper Paul Dano(Hank) sig en världen för att överleva. Och en dag väljar han gärna att ta livet sitt men, på stranden kommer en «död» Daniel Radcliffe(Manny) upp på stranden för att göra verkligheten till ett liv bättre för Hank. I början skulle man tro att man var i samme scen som Cast Away, med öde ö och det är man jo. Paul Dano aka Hank kunne fört varit Tom Hanks, och Daniel Radcliffe aka Manny kunne ha varit fotbollen, men nu är filmen mycket mer än som så. Hank behöver verkligt en vän för att överleva och Manny är den som räddar honom. Världen där ute är både elak och stort för Hank och även om det är visuella effekter dät som gör att man inte behöver att vara mer än två til dette spelet av film. Mannys är rätt och slätt Hanks superhjälte.

Det som är säker er att Swiss army Man» verkligt är en dramakomedi, mellan Cast Away för 20 år sedan ungefär var drama med bara Tom Hanks att vara med och en fotbollshovud. Det en skulle tro vartatt Hank eller Manny vart varandras drömmer som en psykologiskt spel istället är dom veldig verkliga. Manny är mer eller mindre en Hank inte kan överleva utan, nästan som en vän eller pojkvan. Inte minst bäger sig inn på filosofisk och existensielt resa för Hank och Manny i ett «bromance äventyr». Ensomhet versus drömmer är ett punkt för filmens höjdare, men samtidigt en feelgood film utan lika med att den både spelar på kön, vänskap och bromanse och även liten transe.

Dette är också ett äventyr på vänskap och frågan vem är jag och vad är livet är sakar som man säkert får inn i bildet med Swiss Army Man, och filmen vill säkert vrenge all innehåll som man har i kroppen under när man ser filmen, men det är bisarr vakkert film som man absolut måsta se.

Filmen har biopremiär i både Danmark och Norge i oktober men visas under nu Helsinki Internationale filmfestival som nu börjar på torsdag, men visas ochså i Bergen Internationale filmfestival. Om filmen får svensk biopremiär måste man vänta att se, men kanske blir denna visst under Stockholms Internationale filmfestival i november. Men vill man se den redan nu är det en god väg att ta båten til Helsinki från Stockholm, eller flyget till Bergen under de nästa veckor.