Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Medarbetare i Helsingborg stad trivs bra på arbetet

Helsingborg stad/Foto: Wikimedia

Under våren har 7740 anställda i Helsingborgs stad fått bedöma hur de trivs på sin arbetsplats. Resultaten av 2010 års medarbetarundersökning visar att medarbetarnas uppfattningar har förändrats marginellt sedan den förra mätningen år 2008, både i positiv och i negativ riktning.

De anställda har fått ta ställning till cirka 60 påståenden om hur de upplever sin arbetsplats och arbetsmiljö. Undersökningen tar bland annat fasta på hur de anställda upplever delaktighet, samverkan, ledarskap och jämställdhet. 88 procent av dem som har besvarat enkäten uppger att de trivs bra med sin arbetssituation, sina kollegor och chefer.

–Det är oerhört glädjande att så många trivs i Helsingborgs stad och att staden som arbetsgivare har fortsatt höga värden, säger Maria Winberg Nordström (fp), ordförande i personal- och organisationsutskottet.

Mätningen visar en ökning från 78 procent till 82 procent när det gäller kännedom av stadens målprogram, och en ännu större ökning, från 63 procent till 80 procent, när det gäller kännedom av förvaltningens styrkort. Dessutom upplever betydligt fler att deras arbete bidrar till att uppfylla förvaltningens och stadens mål (ökning med 13 respektive 6 procentenheter), vilket är mycket positivt enligt Maria Winberg Nordström.

–Resultaten visar att våra medarbetare överlag ger ett högt betyg till staden som arbetsgivare. Vi ser förbättringar på en rad områden sedan den förra undersökningen men också en del avvikelser, säger personaldirektör Jörgen Fransson.

Under de senaste åren har en rad initiativ tagits utifrån stadens personalpolicy för att göra staden till en bättre arbetsgivare. Åtgärderna spänner från interna organisatoriska förändringar till nya samarbeten med externa leverantörer när det gäller exempelvis kompetensutveckling. 2010 års enkätundersökning skickades till 7740 anställda och gav en svarsfrekvens på 72 procent (74 procent 2008).  För att en skillnad ska vara säkerställd krävs en förändring på 2-3 procentenheter mellan mättillfällena.

Årets undersökning visar att Helsingborgs stads medarbetare ger högt betyg till Helsingborgs stad som arbetsgivare inom följande områden:

89 procent känner sig delaktiga på arbetsplatsen (92 procent 2008)

88 procent tycker att samarbetet med närmaste chefen fungerar väl (samma 2008)

89 procent upplever arbetsplatsen som jämställd (88 procent 2008)

88 procent tycker att det är högt i tak på arbetsplatsen och känner att de vågar säga ifrån (85 procent 2008)

83 procent är stolta över att arbeta i Helsingborgs stad (84 procent 2008)

Fortfarande finns det kvar ett par problemområden där stadens ledning uttalat en nolltolerans:

1 procent har det senaste året känt sig utsatt för sexuella trakasserier (samma 2008)

9 procent har det senaste året sig utsatta för mobbning på arbetsplatsen (10 procent 2008)

Arbetet med resultaten kommer att ske i samverkan på arbetsplatsträffar och följas upp i handlingsplaner, både inom förvaltningar och övergripande för staden.

– Vi vill bevara och förstärka faktorer som gör att medarbetarna trivs. Samtidigt är det viktigt att uppmärksamma områden där siffrorna visar en nedgång, säger personaldirektör Jörgen Fransson.

Källa: Helsingborg