Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En Koenigsegg i tullbeslag

Foto: Wikimedia

Sedan åtta månader står en lyxbil värd minst tio miljoner kronor i förvar hos tullen, som vill ha 2,2 miljoner i tull och moms. Men varken åkeriet som fraktade bilen över gränsen eller den norske ägaren vill betala.

Bilen, en Koenigsegg CCX Edition, tillhör den norske mångmiljonären Dag Høili. I vintras bestämde han sig för att sälja den och anlitade ett transportföretag för att frakta bilen till fabriken i Ängelholm för service. Därefter skulle den vidare till Tyskland, skriver Sydsvenskan.

Men vid gränsen i Svinesund slog tullen till och tog bilen i beslag. Nu krävs åkeriet på nästan 600 000 kronor i tull och ytterligare 1,6 miljoner i moms.

Tullverket kräver transportören på pengarna. Åkeriet hävdar å sin sida att det är ägaren som ska betala. Tvisten har hamnat i domstol och Förvaltningsrätten i Malmö har givit Tullverket rätt i att transportfirman ska betala skulden på 2,2 miljoner kronor. Men domen kommer att överklagas till kammarrätten.

Dag Høili är upprörd över att tullen lagt beslag på hans bil.

– Det är rent otroligt. Jag har redan betalat moms i Norge, de kan inte kräva att jag ska betala moms i Sverige också. Bilen skulle bara transporteras genom Sverige för att säljas vidare i Tyskland. Det har aldrig varit tal om att bilen ska stanna i Sverige, säger han till tidningen.

Källa: Tullen-Malmö