Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Här är vinnarna på STOCKmotion Filmfestival 2016

Vinnare på STOCKmotion Filmfestival 2016. FOTO: Mikael Ström/Film Stockholm.
Vinnare på STOCKmotion Filmfestival 2016. FOTO: Mikael Ström/Film Stockholm.

Årets upplaga av STOCKmotion är över och det har varit tre dagar fyllda av film, fest, intressanta seminarier och spännande möten. På lördagskvällen avslutades festivalen med prisutdelning där flera lyckliga filmare fick ta emot pris för sina verk.

Vinnarna på STOCKmotion Filmfestival 2016 är:

KATEGORI: 27+

Bästa film: Kroppen är en ensam plats, Ida Lindgren
Juryns motivering: Filmen träffar rätt i magen. Från första rutan sugs jag in i en välkomponerad kombination av ljud, bild, ord och rörelse som med sin enkelhet och sina distinkta val tränger sig in under huden och inte lämnar en oberörd för ett ögonblick.

Hedersomnämnande: Forgotten reason, Peter Larsson

Bästa foto: Kroppen är en ensam plats, Ida Lindgren

Bästa manus: Kroppen är en ensam plats, My Roman Fagerlind

Bästa ljud: Spacerabbit, Agnieszka Lewalski

Bästa originalmusik: Forgotten reason, Isak Sundström

Bästa klipp: Audition, Lovisa Sirén

Bästa skådespelare: Peter Gardiner, Audition

KATEGORI: TUNGVIKT

Bästa film: Bröder i midnattsol, Lars Vega
Juryns motivering: Filmen lyckas beröra och träffa oss rätt i hjärtat. Filmen gestaltas vackert med minimalistiska medel och den starka historia innehåller mycket värme under återhållsam yta. Alla element samspelar felfritt utan att man vill ta bort eller lägga till något. Regissören lyckas skapa en tidlös upplevelse som stannar kvar.

Bästa foto: Mr. Sugar Daddy, Nils Croné

Bästa manus: Fri aktivitet, Lina Berger

Bästa ljud: Ozonfeber, August Florén och Joel Stenbäck

Bästa originalmusik: Ozonfeber, Erik “Pestfågeln” Johansson

Bästa klipp: Gay enough, Hawa Sanneh och Anna Fundin

Bästa skådespelare: Till din flickvän, Hanna Carlsson och Mikael Bundsen.

Hedersomnämnande: Do not come to Europe, Pontus Joneström, Minna Lundberg och Hanna Pousette

KATEGORI: MELLANVIKT

Bästa film: Bakom herrens port, Linnea Åkerman
Juryns motivering: En helgjuten film där alla filmiska element smälter samman och berättar en rolig och överraskande historia. Filmen skildrar det lekfulla i det sakrala och kombinerar stillsamhet med humor. En bra grundidé förverkligas här med stor omsorg om varje detalj.

Bästa foto: Bakom herrens port, Caroline Jungefalk och Fanny Malmström

Bästa manus: Älskade morfar, Linnea Åkerman

Bästa ljud: Älskade morfar, Erika Edwindsson, Axelina Eriksson och Fanny Malmström

Bästa orginalmusik: Convergence, Sebastian Maxe

Bästa klipp: Bakom herrens port, Caroline Jungefalk och Fanny Malmström

Bästa skådespelare: Spela svår, Sofia Karemyr

KATEGORI: DOKHOPP

Bästa film: Night Bees, Joanna Karlberg
Juryns motivering: Priset för bästa film går till en kortfilm som skildrar en komplex verklighet för många och ger publiken en ärlig inblick i denna verklighet. Filmen inbjuder oss till människans djupa mörker där patriarkatet i symbios med bland annat rasism skapar en hopplös situation för många sexarbetare.

Bästa manus: Psyket!, Moa Junström

Bästa foto: Inte visste jag att det var livet, Åsa Båve och David H. Berggren

Bästa ljud: Gamla burkar, flaskor och tanter, Moa Hamner

Bästa klipp: Psyket!, Moa Junström

Hedersomnämnande: Besöket, Angela Bravo

KATEGORI: PUMA

Bästa film: Till din flickvän, Jo Widerberg
Juryns motivering: Med en närhet, autenticitet och fingertoppskänsla i regin ser vi en stor potential i denna regissör. Regissören visar mod genom att låta skådespelarna vara och låter spelet tala för sig själv utan att bryta upp filmen med klipp. En spännande relation byggs upp mellan två unga människor i en trevande dialog om kropp och kärlek. Vi ser fram emot att följa denna filmskapares fortsatta karriär.

Bästa klipp: Psyket!, Moa Junström
Juryns motivering: Med en tydlig idé och en modig historia beskrivs en ung människas inre. Klippen kompletterar den torra och ärligt avslöjande voiceovern, som får oss att bli en del av Psyket! och dess intagna. Som åskådare får vi genom huvudkaraktärens blick stundtals sätta skrattet i halsen. Klippen är modigt okonventionella och mejslar fram en poetisk men även humoristisk historia i ett allvarligt och svårt tillstånd i en människas liv.

KATEGORI: LÄTTVIKT 1

Bästa film: Babiandjungeln, Richard Bjurström
Juryns motivering: Filmen välkomnar oss in i en fantasifull värld där musiken samspelar med animationen på ett väldigt fint sätt för att skapa en stämning som gör det lätt för tittaren att dyka ner i handlingen. Berättelsen bjuder på roliga, lekfulla och kreativa detaljer. Allt detta gjort av festivalens yngsta filmskapare, som vi säkert kommer att få se mer av!

Hedersomnämnande: Den osynliga vännen, Maja Thambert, Lisa Thambert och Bella Prtic

KATEGORI: LÄTTVIKT 2

Bästa film: Bollhat, Dilan Öngörur, Andreas Fernandez, Isabella Claesson, Victoria Holgersson
Juryns motivering: Priset går till en film som begåvat och med teknisk skicklighet använder det visuella berättandets möjligheter. Filmen lyckas genom huvudpersonens vardagsdilemma fånga något specifikt personligt och samtidigt lyfta det till något större allmängiltigt som vi alla kan förstå och känna igen oss i. Kombinera detta med en underfundigt skruvad humor och en välspelad huvudroll så har filmskaparna fått juryn på fall.

Hedersomnämnande: En clowns lycka, Mikaela Stenström
Juryns motivering: En berättelse som visar att man inte behöver se världen i svart eller vitt, som är tankeväckande och som inger hopp. Utan dialog lyckas filmen förmedla en tydlig känsla, bildberättandet är väl genomtänkt och tekniskt välgjort.

FILMCENTRUM-PRISET: Do not come to Europe, Pontus Juneström, Minna Lundberg och Hanna Pousette

FOLKETS BIO-PRISET: Handjur, Stina Persson-Helleday, Sandra Isacsson

STIPENDIUM TILL MINNE AV JON FJELDSTAD: Rojda Sekersöz

INDEPENDENT STUDIOS-PRISET: Födelsedagspresenten, Tobias Rydén Sjöstrand
Motivering: Ett tätt kammarspel med lika hög spänning som en thriller. Bilderna suger in oss i ett kosmos rikt på känslor där skådespeleriet är av högsta kvalitet. Publiken känner desperationen hos den gränslösa fadern, som blandas med sonens rädsla inför det okända i en enda trasslig härva som till slut löses upp vackert av ett anonymt möte.

PUBLIKEN PRIS: Fri aktivitet, Lina Berger

BÄSTA MOTIVERING: Aleksandra Sikora (om Fri aktivitet). “Den här filmen har givit mig en varm känsla i magen som om jag precis druckit varm choklad. Nu vill jag gå och ta ett glas vitt vin, för tydligen är det inte så lätt att vara en flicka nuförtiden.”

Arrangörer: Film Stockholm/Filmbasen
Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild. Vi drivs av Stockholms läns landstings kulturförvaltning på uppdrag av kulturnämnden, och med stöd från Svenska Filminstitutet.
Filmbasen är Stockholms läns mötesplats och talangutvecklingscentrum för unga filmare. Filmbasen drivs av Film Stockholm och med stöd av Stockholms läns landstings kulturnämnd och Botkyrka kommun.

Huvudpartners: Filmtech, Stillerska filmgymnasiet
Samarbetspartners: ABF Stockholm, Adobe, Apricot Stone, FilmCentrum, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Folkets Bio, Independent Studios, Ljud & Bildmedia AB, Wift, Botkyrka kommun, Haninge kommun, Järfälla kommun, Solna stad, Österåkers kommun.

Källa: Film Stockholm.