Läget i konditor-branschen

barndom
Bakelsen Barndomsminnen skapad av Marie Skogström, nypon och grädde i perfekt harmoni. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Igår presenterade Arla några goda bakverk som de låtit fyra välrenommerade konditorer ta fram för att visa vilket formidabelt skafferi den svenska naturen är.

I samband med Bak- och Chokladmässan så ger Arla ut ett stort häfte, en halvmeter högt, som heter Konditorrapporten 2016. Det är en trendspaning och en samling nyframtagna recept. Den vill framhäva vilken succé den svenska mat- och bakkonsten gjort internationellt, precis som den svenska kulturen tidigare gjort inom såväl musik och mode som design. Temat för häftet var “The Swedish Seasons”, alltså de svenska årstiderna, för att uppmärksamma vilken mängd olika råvaror som vi får från den svenska naturen tack vare de skiftande årstiderna.

Fyra konditorer har fått ta sig an varsin årstid. På presseventet på öppningsdagen på mässan fick vi smaka tre av bakverken från tre olika årstider. Den årstid vi inte fick prova var sommar. Men sommaren kändes ändå väldigt avlägsen en kylig höstdag som den här. “Sommarkonditorn” var Patrik Fredriksson. Han är till vardags chefskonditor på Clarion Hotel Post och Norda Bar & Grill. Hans skapelser bestod av glassklubbor och sommartårta. Den består av saker som blåbärs- och björnbärsmousse och vaniljpannacotta.

Hösten representerades av en väldigt söt kanelbulle med nougat i. Väldigt lämpligt två dagar efter Kanelbullens dag. Den hade bakats av Magnus Johansson som kan skryta med att ha ansvarat för Nobeldesserten i elva år.

Betyg: 3betyg31

Vinterbakelsen var min favorit. Den hette Barndomsminnen och precis som barndomsminnen består den både av sötma och syrlighet, fast här i perfekt balans. Det är faktiskt en gräddbakelse som man kan äta hur många som helst av. I broschyren presenteras den så här: “En av barndomens kvardröjande smaker är nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass. Här gömmer de syltade nyponen sig i äggformade snöbollar av gräddmousse på mandelbotten. Nostalgi har aldrig smakat så bra.” Kreatören bakom den här fantastiska skapelsen heter Marie Skogström. Hon är mest känd för att ha vunnit Kanal5:s program Dessertmästarna 2013.

Betyg: 5betyg52

Våren slutligen fick representeras av en mjölkchokladkola med jordärtskocka, inte alls så konstigt som det kanske låter. Den var riktigt god. Personen som låg bakom den heter Sara Aasum Hultberg. Sedan oktober 2014 kan hon titulera sig Årets Konditor. Hon har även jobbat på Fika i New York och varit chefskonditor på Taverna Brillo i Stockholm.

Betyg: 3betyg31

För mer information kan ni besöka kund webbsidan hos Arla.