Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Böcker för unga – i gränslandet mellan ny och gammal berättarteknik

Foto: Norden i Fokus.
Foto: Norden i Fokus.

Den 1 november delas Nordiska rådets pris för Barn- och ungdomslittteratur ut i Köpenhamn, Hanna Gustavssons serieroman ”Iggy 4-ever” och Öyvinds Torseters bilderbok ”Mulegutten” är två av de nominerade. Du kan möta Hanna Gustavsson och Øyvind Torseter i Stadsbiblioteket i Stockholm redan på lördagen den 15 oktober kl 14!

I ”Mulegutten” moderniserar Torseter den norska folksagan ”Trollet utan hjärta”, i vilken pojken Askeladden ger sig ut på äventyr för att ta reda på vad som hänt hans storebröder. Tillsammans med den tillfångatagna prinsessan blir han tvungen att försöka lura ut var trollet har gömt sitt hjärta för att kunna besegra det.

”Iggy 4-ever” är den fristående fortsättningen på ”Nattbarn”. Vår hjälte, tonårstjejen Iggy, råkar förstöra sin mobiltelefon. Dessutom tråkar de jobbiga killarna henne så fort de får chansen. Och vänskapen till bästisten Julle sätts på prov när hon och Julle blir kompisar med några ur nian.

Både ”Mulegutten” och ”Iggy 4-ever” innehåller ett myller av spännande detaljer att upptäcka i bilderna under omläsningarna. Medan Gustavssons serie berättas med knivskarpa svartvita bilder ackompanjeras Torseters bilder av dramatiska färger.

Välkommen till ett samtal med två berättare som vet att använda sig av traditionella tekniker inom seriemediet och bilderboken men också flyttar fram gränserna för vad som kan göras. Samtalet leds av bibliotekarien Patrik Schylström.

Tid! 15 oktober 14:00

Plats: Stockholm, Stadsbiblioteket Rotundan: Fri entré

Nordiska ministerrådets informationskontor – Norden i Fokus ger den nationella debatten en nordisk vinkel. Vi arrangerar seminarier och debatter om aktuella ämnen inom politik, miljö, näringsliv och kultur. Vi vänder oss i första hand till tjänstemän, politiker, journalister och intresseorganisationer.

Källa: Norden i Fokus.