Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Nordens största nisch filmfestival: Film från sör

Foto: Film fra sør
Foto: Film fra sør

Det har gått fler dagar sidan filmfestivalen i Oslo öppnade med filmen “Kammerjungfru/Hand-maiden. Och det står hela 81 filmer från 31 länder och det är filmer med fokus från Asien, Latinamerika och Afrika som alle har varit på utomlandske filmfestivaler och vunnet prisar.

Men nu åter vi till en av festivalens besökande regissör: Amal Escalante. Och redaktionen i film från sör menar att man har haft lång tid att se synopsis vi skickades av förra årets Sørfond runt komma till liv på den stora skärmen. Det har i själva verket varit massa hemlighet skrämma fabriker runt både innehåll och bildmaterial, och innan filmen valdes i huvudtävlingen vid filmfestivalen i Venedig, hade vi knappast sett en bild från produktionen. Det var därför ett stort nöje att läsa recensioner som skam hyllade film med hänvisningar till David Lynch och hans surrealistiska och magiska universum.

Han ingår i sektionen Director Porträtt och festivalen tar en allvarlig dyka in i hans filmografi eller vi inrättat flera av hans titlar. Förutom Okände publiken får möjlighet att se sin Heli som vann pris i Venezia och Los Bastardos. Vi ser fram emot ett antal intressanta samtal med en av våra mest spännande samtida regissörer. Filmens producent och redaktör Fernanda de la PEZA gäster också festival.

Escalante kombinerar dessutom ofta en dämpad idiom och kolmörkt social realism med skärande och chockerande brutalitet att förvränga publiken till kanten av bio säte. Den mexikanska regissören har ofta nämnts som en efterföljare till de tidiga filmer av Bruno Dumont och Michael Haneke. Denna kombo visas dessutom också i hans film “The untamed” som är sensuell och lite realistiskt men med solida skådespelarpresentationer.

Och utöver i filmfestivalen visas fler oscarkandidater som “Eftersjälv” slots om: Neon Bull, Shephards and Butchers, Hedi, From Afar som dessutom visades på Göteborg internationale filmfestival. Vidare kommer det sän i veckan en filmtematikk runt det att si att göra vad som hälst för pänger från tre olika filmar under den här festivalen, och dessutom kommer återigen en recension av Neon Bull men från regissörens punkt och intervju.