Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så tar du bäst bilder på supermånen i helgen

Ole C. Salomonsen – www.arcticlightphoto.no © 18th August 2016 in Tromsø Norway taken with the Sony A7R II
18th August 2016 in Tromsø Norway taken with the Sony A7R II. Foto: Ole C. Salomonsen © .

Nu i helgen får vi möjlighet att se en supermåne vilket innebär att en fullmåne inträffar då månen är som närmast jorden. Astro-fotografen och Sony-ambassadören Ole C. Salomonsen berättar här om hur man på bästa sätt fångar naturfenomenet på bild.

I helgen äger årets första supermåne rum och innan 2016 är slut kommer jorden få bevittna ytterligare två stycken, den 14 november och den 14 december. Normalt händer det bara en gång var 14:e månad. Under 2017 kommer ingen supermåne att äga rum.

Sonys ambassadör Ole Salomonsens bästa tips för hur du fångar supermånen på bild

1.Planera var och när du ska vara på plats. När du tar bilder på månen är det bäst att göra det så tidigt som möjligt under dagen eftersom det annars kan bli för mörkt. När det blir för mörkt blir kontrasten för stor mellan förgrunden och månen, det skapar utmaningar beträffande dynamiskt omfång.

2.Vill du fotografera supermånen tillsammans med ett objekt, till exempel ett hus, eller vid ett landskap, bör månen vara 1-10 grader ovanför horisonten. Det är den ungefär klockan 19.30 vilket ger dig cirka två timmar.

3.Ska du fotografera månen ensam är det bäst att vänta tills den är så högt som möjligt över horisonten. Efter klockan 19.30. Då reflekteras ljuset från solen bäst.

4.Klä dig varmt. Du kommer att stå still utomhus under flera timmar och i kyliga temperaturer. Ta gärna med något varmt att dricka.

5.Använd rätt utrustning. Personligen kommer jag att använda min Sony α7R II-kamera med G-master-objektiv och två telekonvertrar 1,4x och 2x (SEL14TC och SEL20TC). Det är viktigt att minimera vibrationer som kan påverka skärpan och exponeringen av månen så du behöver ett stadigt stativ och en fjärrkontroll. Bildstabiliseringen ska vara av eftersom det kan arbeta i motsatt effekt när man använder ett stativ. På DSLR-kameror bör du lyfta spegeln innan du fortsätter. På Sonys spegellösa kameror behövs det inte göras.

6.När du väl fotograferar bör kameran ställas in till full manuell kontroll. Använd RAW, eller RAW + JPG. Främst rekommenderar jag kompromisslös RAW för att undvika artefakter. Använd Live View, eftersom det kommer att underlätta din inramning och komposition i dåliga ljusförhållanden. Då är det mindre risk att du kommer för nära kameran och skapar vibrationer. Använd centrumvägd eller spot-mätning för att mäta exponeringen av månen. Bländaren är normalt inställd på f / 8 – f / 11 för optimal skärpa. Manuell ISO, typiskt ISO 100-800, ibland-högre ISO-tal. Snabb slutare måste användas eftersom månen faktiskt rör sig mycket snabbt. Slutartid ska vara inställd på 1/125 minimum – 1/500. Använd exponeringsmätare i kameran, möjligen histogram för optimal exponering. Du kan också använda ”exponering till höger” (ETTR) om du behärskar denna teknik. Det innebär en liten överexponering, utan att bränna ut högdagarna för att få ner exponeringen i efter-arbetet. När du gör det kommer du att få en renare och tekniskt bättre bild. När du överexponerar lite flyttas histogrammet något åt höger.

7.Efter själva fotograferingen bör du ge bilden lite mer kontrast och klarhet för att lyfta fram detaljerna i månen. Men var försiktig så att inte förgrunden försvinner eller att månen blir för mörk.

Mer om supermånar

1.En supermåne äger rum när en fullmåne eller nymåne är som närmast jorden på sin elliptiska bana. Den kan se 7 procent större ut och 30 procent ljusare än en vanlig fullmåne

2.Det var inte förrän 1979 som astrologen Richard Nolle först myntade uttrycket supermåne som idag är en allmän term för ”en ny eller fullmåne som inträffar då månen är som närmast eller nära (inom 90 procent av) sitt närmaste avstånd till jorden i en viss bana”.

3.Månen måste vara cirka 40 000 km från jorden för att kunna betraktas som ”super”. Det händer normalt bara en gång var 14:e månad.

4.På grund av sin närhet till jorden, blir månens yta visuellt större under en supermåne, vilket gör det möjligt för bättre fotografering av den.

5.En supermåne som äger rum under vintern är ännu större eftersom jorden är närmast solen i december varje år. Det betyder att gravitationen drar månen närmre jorden vilket gör att den ser ljusare och större ut än de supermånar som äger rum under resten av året.

Supermånar kommer i framtiden att bli mindre eftersom månen långsamt snurrar sig ur jordens omloppsbana. Den rör sig cirka 3,8 cm bort från jorden varje år.

Källa: Sony.