Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hundsmuggling stoppad i Karlskrona

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

 

Tullverket har gripit två personer i Karlskrona och två personer norr om Stockholm misstänkta för försök till grov smuggling.

I onsdags kväll försökte de föra in 22 hundar, varav 19 valpar, till Sverige. Hundarna avlivades av veterinär efter beslut från Jordbruksverket. Flertalet av valparna, som var av raserna chihuahua och fransk bulldog, var i mycket dålig kondition. De avlivades på grund av risken för smittsamma djursjukdomar.

– Att avliva djur som smugglas till Sverige är sista utvägen och det är ett tungt beslut att fatta. Vi ser alltid på möjligheten att skicka tillbaka djuren till sitt ursprungsland. Men i det här fallet var inte det möjligt. För att hålla Sverige fritt i från bland annat rabies och dvärgbandmask måste vi ibland ta till drastiska åtgärder, säger Maria Cedersmyg, som arbetar för enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Smugglingen innebär risker

Smugglingsförsöket är ett av de största i landet på flera år, men är dessvärre inte unikt till sin karaktär. Med jämna mellanrum stoppar Tullverket svenska och utländska medborgare med hundvalpar undangömda i sitt fordon. Och syftet är alltid detsamma: att försöka sälja dem via annonsering på nätet eller på annat sätt, för att göra så stor ekonomisk vinning som möjligt utan hänsyn till hundarnas bästa.

Hundarna hämtas i länder där priserna är betydligt lägre än i Sverige. Smugglingen medför ofta att hundvalparna separeras för tidigt från sin mamma samt att de tvingas utstå både tuffa och långa transporter. Hundarna är sällan vaccinerade och avmaskade och kan därför vara smittade med både rabiesvirus och dvärgbandmask.

– Den som gynnar denna cyniska djurhandel genom att köpa insmugglade hundar utsätter samtidigt alla seriösa handlare och djurägare för risker. Ett sätt att komma till rätta med problemet är att få bort efterfrågan, och i det arbetet är den seriösa hundbranschen och allmänheten viktiga aktörer säger Michael Nelander, operativ chef för Tullverket i Skåne och Blekinge.

Källa: Tullen