Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En man som heter Ove på EFA

Foto: EFA.

På lördag, den 10 december, är det dags för den 29:e European Film Awards, även känd som europeiska Oscarsgalan. I år har svenska produktioner fyra nomineringar på galan. Svenska biosuccén En man som heter Ove är bland annat nominerad till Bästa europeiska komedi, priset som Roy Andersson tog emot förra året för filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.

Rolf Lassgård är nominerad till Bästa manliga huvudroll för En man som heter Ove, tillsammans med bland andra Hugh Grant, Dave Johns och Javier Cámara. Hannes Holms film är dessutom nominerad till Publikens pris tillsammans med tolv andra europeiska filmer.

Kortfilmen Amalimbo av Juan Pablo Libossart – tillträdande dokumentärfilmskonsulenten på Filminstitutet – tävlade i Orizzontis kortfilmssektion på filmfestivalen i Venedig i år och vann ett pris, som bestod i att bli nominerad till EFA-galan som Bästa europeiska kortfilm.

Svenska regissören Maria von Heland, numera verksam i Tyskland har satt sin prägel på EFA-galan i snart tio år:
– För nionde året i rad står jag bakom manus och scenregi för EFA galan. När jag började handlade det bara om att ha det så kul som möjligt. I dagens Europa så fastnar skrattet lätt i halsen. Humorn förändras och innehållet också. Den Europeiska Filmakademin har alltid stått för ett fritt och enat Europa. Demokrati, tolerans, yttrandefrihet, pressfrihet, öppenhet och solidaritet är värden som står i förgrunden. Naturligtvis vill vi ära och fira årets fantastiska filmer, men vi måste också ta ställning för det Europa som vi är stolta över. Att skapa kommer med ansvar. Det är vi akut medvetna om, speciellt i dagens politiska klimat. Sen är det ju så att humor alltid varit förbundet med smärta. Så skratta får vi tack gudskelov göra ändå, säger Maria von Heland.

Bland de namnkunniga prisutdelarna finns svenska skådespelarskan Malin Levanon.

European Film Award har som mål att lyfta fram den europeiska filmen och kommer i år att hållas i National Forum of Music i Wroclaw, Polen – Europas kulturhuvudstad 2016. Galan livesänds på EFA:s hemsida nu på lördag, den 10 december. Priset instiftades 1988, samtidigt som Europeiska filmakademin bildades. Ingmar Bergman var dess förste president och bland grundarna kan även nämnas regissörerna Federico Fellini, Theo Angelopoulos, Claude Chabrol, Jiří Menzel m fl. Nuvarande styrelseordförande är Agnieszka Holland och i dag har akademin över 3 000 europeiska filmarbetare med mål att hylla den europeiska filmen. Svensk film har aldrig vunnit ett EFA-pris för Bästa film.

Källa: Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute.