Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spanien i en historisk VM-final efter att ha besegrat Tyskland i semifinalen

Efter att Holland igår besegrade Uruguay i den första semi-finalen av två, trodde många att de skulle bli en repris på VM- 1974, Tyskland – Holland i den finalen.

Men Spanien ville annat och visade direkt att de väntat länge nog efter deras första VM-final. Matchen började en aning segt och båda lagen var något försiktiga. Men det var ändå Spanien som började bäst och visade efterlängtat upp det spel vi är vana vid att se dom spela, och chanserna skulle komma.

Efter en fin lyftning av Pique till Sergio, vände han om och hittade David Villa med en djupledspassning, men den tyske målvakten ville annat och knuffade bort bollen precis innan Villa fick fram en fot. Tyskland lyckades vid flera tillfällen hålla Spanien bort från insticken, men hade det ändå tufft nog. Det märktes dock att saknaden av Thomas Muller var stor och den annars så idérika anfallen av Tyskland var borta.

De försökte satsa på omställningar mot de passningsskickliga spanjorerna men och tryckte på stundtals riktigt bra. Första halvlek slutade mållöst och förväntningarna var många i väntan på andra halvlek. I andra halvleken tog Spanien tag direkt och höjde sitt spel ytterligare. Och i den 75:e min så slår Spanien en hörna och in slänger sig lagkaptenen Carles Puyol och nickar in 1-0 till Spanien! Ett stort jubel hördes och nu var drömmen om en finalplats nära. Men tyskarna gav sig inte och försökte hitta en kvittering genom flera inbytta spelare men lyckades inte få in bollen.

Matchen slutade 1-0 till Spanien och är därmed i sin första Vm-final någonsin. Det blir den första finalen mellan två lag som inte vunnit VM sen 1954 då Västtyskland och Ungern stod som finalister.

Källa: Victor Andersson