Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

PERU: Brittiskt missionär som försvarar urfolk riskerar deportering

Amazonas/Foto: Wikimedia

Amnesty uppmanar Perus regering att inte utvisa den katolske aktivisten från Storbritannien som under tio år kämpat för urfolkens rättigheter i Peru.

Paul McAuley som hjälper lokala samhällen i Peru att protestera mot exploateringen av olje-, gas- och mineralutvinning i deras områden, riskerar att utvisas idag efter att hans uppehållstillstånd dragits in.

I juni protesterade han mot ett oljeutsläpp i floden Maranon i Amazonas.

– Regeringens behandling av urfolken och de som försvarar deras rättigheter är djupt upprörande, säger Guadalupe Marengo, på Amnesty Internationals Amerikaavdelning.

– Beslutet att utvisa en aktivist som outtröttligt kämpat för folken i Amazonas och deras miljö är bara den senaste i raden av attacker mot urfolkens rättigheter som sker i Peru.

Paul McAuley har arbetat för att öka kunskapen bland urfolken om deras rättigheter och även talat klarspråk om de internationella bolagens exploatering av naturtillgångarna och de konsekvenser det har på miljön.

Regeringen i Peru har beskrivit Paul McAuleys aktivism som politisk, och premiärminister Javier Velazquez har deklarerat att ”utlänningar som bor i Peru inte får delta i politiska aktiviteter”.

Broder Paul som Paul McAuley kallas har fått flera internationella priser för sitt arbete.

Amnesty kräver att Peru omedelbart upphör med trakasserierna mot urfolken som kräver sina rättigheter.

I juni avslog president Alan Garcia en lag som innebär att urfolken måste konsulteras i frågor som rör dem, trots att den antagits av kongressen.

Ledare för urfolken anklagas för brott utan substans, och ingen har ännu ställts till svars för våldsamheterna som inträffade när polisen stoppade en protest av urfolken i Bagua i juni förra året, som gällde mark- och naturtillgångar. Vid händelsen dog 33 personer, inklusive 23 poliser.

Källa: Amnesty International, svenska sektionen