Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fullt av inspiration och design på Formex

Foto: Formex.

På inrednings- och designmässan Formex, 18-21 januari 2017, bjuds besökarna på flera designupplevelser. Bland annat utses vinnaren av det jurybedömda designpriset Formex Formidable och mattan som konst- och designobjekt lyfts i en utställning.

Vilken produkt blir årets vinnare av Formex Formidable?
Priset går till bästa produkt under föregående år och valet görs bland nya produkter som lanserats på Formex under 2016. Av dessa nomineras tolv av en jury och på mässan nu i januari presenteras den vinnande produkten som juryn utsett samt den produkt som fått flest röster på Formex hemsida – ”Folkets val”.

Formex Formidable premierar intressant, kvalitativ och tidstypisk design.

Juryn för 2016 består av Synnöve Mork, formgivare;Dan Gordan, redaktör på Sköna Hem; Kerstin Wickman, professor i design- och konsthantverkshistoria; Johan Carpner, formgivare och Kajsa Falck-Torlegård, Formex.

Förra årets vinnare av Formex Formidable var Emma Fällman med tryck på textilier.

Mycket mer än gångbart – mattan som konst- och designobjekt
Utställningen sätter mattan i fokus i ett annat perspektiv än enbart som inredningsdetalj.

– Mattor har länge varit utsmyckning för både väggar och golv – och förblev så fram till mitten av 1900-talet. I mer modern tid har framför allt golvmattor fungerat som ljuddämpare, men det konstnärliga värdet har allt oftare åsidosatts. Sedan några få år tillbaka talar ”alla” om mattor, både i Sverige och utomlands, säger Anette Mörner, kurator för utställningen.

Syftet med utställningen är att visa mattor med olika konstnärliga uttryck vad gäller material, teknik och mönster. De mattor som visas är gjorda av såväl arkitekter, konstnärer som formgivare.

Sashiko – dekorativa lagningar och funktionellt broderi
Sashiko är en form av dekorativa lagningar och förstärkningar samtidigt som det är ett funktionellt broderi med mönster, utvecklat redan på 600- och 700-talen i Japan. I utställningen på Formex möts moderiktiga tolkningar av traditionella sashikomönster från norra Japan och sashikomönster som skapats av 28 skandinaviska designer. Utställningen har tidigare visats på Sveriges ambassad i Tokyo hösten 2016.

Formex äger rum 18-21 januari 2017 på Stockholmsmässan.
Källa: Formex.